e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Benediktu začalo Malířské sympozium. Na co se umělci těší?

publikováno: 4.8.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ve středu se do Mostu sjela skupina umělců z celé republiky. Týden budou tvořit na osmém ročníku Malířského sympozia Benedikt. Přijít se podívat můžete kdykoliv, o víkendu je navíc pro zájemce připraven výtvarný kurz a procházka s historikem. Vernisáž děl bude ve středu 10. srpna. Přečtěte si, co výtvarníky do Mostu přilákalo?

Do role učitele se vrátí Josef Zedník, v Mostě velmi oblíbený malíř a kantor, který řadu let vedl mosteckou uměleckou školu. Malířského sympozia se účastní od začátku. "Jsem rád, že mohu pokaždé přijet. Těším mě dívat se, jak pracují ostatní a obohacuje mě to," říká Josef Zedník. Za trvalý inventář se označil i Roman Křelina, malíř a chomutovský galerista. "Za rok stihnu objet dvě až tři sympozia, takže mám srovnání. Tohle patří mezi špičku, má prestižní úroveň, jak ve výběru výtvarníků, tak servisem," prozradil. "Každý rok jsem mile překvapena, že se koná další ročník a že tu můžu být," doplnila třetí ze stálých účastníků sympozia Doris Tesárková Oplová. "Vloni mě nadchla prohlídka města, vedená panem Pavlíčkem. Až při ní jsem si uvědomila, jak velká vize to musela být přesunout celý Most a fascinuje mě, že byla dotažena do konce," řekla výtvarnice. Letos se prohlídka města s teoretikem umění a historikem z ústecké univerzity Tomášem Pavlíčkem koná v sobotu 6. srpna od 10,30 hodin a začíná na Hněvíně. Zváni jsou všichni zájemci o historii a architekturu.

Mladí a neklidní - tak zní podtitul letošního sympozia, na němž budou tvořit Argišt Alaverdyan, Simona Dvořáková, Petr Gruber, Ester Knapová, Jan T. Urant, Viktorie Valocká a Martina Walterová. Někteří z účastníků už se pustili do tvorby. Hosty sympozia budou umělci Vladimír Franz a Miroslav Rovenský, kteří se k ostatním výtvarníkům připojí 8. a 9. srpna.  

"Pracuji většinou sama doma v ateliéru, takže je pro mě příjemná změna tvořit mezi lidmi. Chtěla bych malovat venku, třeba vtelenský kostel a křížky," říká Viktorie Valocká. "Mostecko je pro mě zcela neznámé prostředí, těším se hlavně na Uhelné Safari... a taky na víno," doplnil Jan T. Urant z Prahy. "Je to moje první sympozium, takže jsem moc zvědavá, jak mi půjde malovat mezi tolika lidmi," podotkla studentka třetího ročníku AVU Ester Knapová. "Nečekal jsem tak hezké prostředí, takže se těším, že budu pracovat v plenéru," plánuje Petr Gruber.

Sympozium bude zakončeno ve středu 10. srpna společnou výstavou, jejíž zahájení proběhne v 17,00 hodin. Během večera mají návštěvníci jedinečnou možnost koupě uměleckých děl. Pobaví se také hraví návštěvníci, kteří mohou na místě zanechat nezávazný otisk na velkoformátových interaktivních omalovánkách.

Na fotografii Roman Křelina s prvním obrazem společně s Jiřím Pucem z firmy Bela Most, která je spoluorganizátorem a sponzorem sympozia.