e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Litoměřický hrozen 2012 – vína z Čech a Moravy na Hradě Litoměřice

publikováno: 4.6.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Mimořádnou příležitost ochutnat na jednom místě hned několik druhů výtečných vín z Čech a Moravy všem zájemcům nabízí Litoměřický hrozen 2012. První ročník prezentační, prodejní a soutěžní výstavy vín se koná 8. a 9. června v prostorách Hradu Litoměřice. Dvoudenní akci koncem května předchází hodnocení vzorků odbornou komisí.

Samotný Litoměřický hrozen 2012 začne v pátek 8. 6. v 10 hodin slavnostním zahájením v kongresovém sále Hradu Litoměřice. V 15 hodin následuje vyhlášení vítězů – Championa výstavy, předání ocenění a diplomů. Program úvodního dne skončí v 19 hodin.

V sobotu 9. 6. od 10 hodin degustaci a setkávání u sklenky vína návštěvníkům zpříjemní vystoupení kapel, k poslechu zahraje například Áda Škarda nebo Rostislav Pechoušek. Vstupné na jeden den činí 100 Kč, v ceně je 5 žetonů na ochutnávku vín. Záštitu nad prezentační, prodejní a soutěžní výstavou vín Litoměřický hrozen 2012 převzal starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Pozoruhodné akce zaměřené na víno se na Hradě Litoměřice, provozovaném Centrem cestovního ruchu Litoměřice, p.o., konají pravidelně a v pátém patře rekonstruovaného královského hradu je umístěna stálá expozice českého vinařství. Ostatně není divu, vždyť první zmínky o vinařství v tomto regionu pocházejí už z roku 1057. Největší rozmach Litoměřicko zažilo za dob Karla VI., v současné době vinice zabírají více než 280 hektarů, respektu se těší především zdejší bílá vína.

Další informace:
Oficiální stránky města Litoměřice: www.litomerice.cz
Oficiální stránky litoměřického hradu: www.gotickyhrad.cz