e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nové přírustky v Podkrušnohorském zooparku.

publikováno: 4.6.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Po domluvě s koordinátorem evropského chovu jelenů bucharských byl do zooparku dovezen v rámci reintrodukčního programu EEP mladý samec jelena bucharského. A ve výběhu domácích zvířat Podkrušnohorského zooparku se zabydluje oslice Rozinka.

Jelen bucharský je ohrožený druh, chová ho pouze 15 institucí a zoologických zahrad na světě.  Ve volné přírodě Turkestánu a severního Afgánistánu žije méně než 500 jedinců v několika izolovaných oblastech. Podkrušnohorský zoopark chová jeleny bucharské od roku 2003, kdy získal chovnou skupinu z německé zoo Kolín nad Rýnem. Dovezený samec se narodil v holandské zoo GaiaPark v červnu  2009 a v zooparku doplní chovnou skupinu jelenů ve které žijí v současné době čtyři samice.

Mladou oslici, narozenou v roce 2006 získal zoopark od soukromého chovatele a spolu se samcem Matějem vytvoří nový chovný pár. Pro osvěžení krve a geneticku obměnu chovu přibude do zooparku v nejbližší době ještě jedna chovná samice. Věříme, že přírůstky na sebe nenechají dlouho čekat.