e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osmdesát let od vyhlazení Lidic připomene klášterecká galerie

publikováno: 4.5.2022, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

V nové výstavě si v galerii Kryt v Klášterci nad Ohří můžete připomenou likvidaci Lidic nacisty během druhé světové války. Vernisáž výstavy Lidice 80 proběhne v pátek 6. května v 17,00 hodin. Výstava zaznamenává i méně známou historii světových ohlasů této tragédie.

V letošním roce si připomeneme 80 let od chvíle, kdy byla v rámci Heydrichiády nacisty zlikvidována obec Lidice. Ve spolupráci s Památníkem Lidice proběhne v galerii Kryt výstava věnovaná tomuto důležitému datu naší historie.  

Budete mít možnost podívat se nejprve na průběh Heydrichiády. Výstava přibližuje zlomové body nacistického pátrání po atentátu na šéfa Hlavního říšského bezpečnostního úřadu a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Poprvé je zde prezentována většina snímků z dochovaného souboru 14 fotografií z popraviště v Lubech u Klatov, kterou se podařilo československým vyšetřovatelům po válce nalézt u německých represivních orgánů.

A následně také uvidíte, jaké ohlasy měla lidická tragédie ve světě od června 1942 až do roku 1947, kdy byla započata výstavba nové obce. Přiblížíme vám činnost hnutí „Lidice shall live!“ a dalších, kterým osud středočeské obce nebyl lhostejný.

Výstava v galerii v budově radnice potrvá do 3. července. Nyní je již otevřena každý den včetně víkendů.