e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Petr Kurimský v Galerii U Plazíka v Peruci

publikováno: 4.5.2018, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 5. května bude v Galerii U Plazíka v Peruci slavnostní vernisáž druhé letošní výstavy fotografií. Tentokrát se návštěvníkům představí Petr Kurimský z Karlových Varů. Vernisáž začíná jako vždy v 15,00 hodin a výstava bude otevřena každý víkend do 24. června.

Autor je karlovarský patriot, sběratel minerálů a neúnavný badatel, nadšený fotograf a obdivovatel české krajiny, milovník dobrého vína a jazzu. Původním povoláním nástrojař a technolog, dnes majitel malé firmy, zabývající se přírodními kameny a šperky. Při svých toulkách po vlastech českých zachycuje fotoaparátem geologické profily, kamenné monumenty, pozůstatky staré těžby, památné kameny, zkrátka kameny, které v sobě obsahují nějakou „paměť“, otisk času. Většinu záběrů pořizuje černobíle. Fotografický materiál zpracovává klasickou technikou na negativ. Sám vytváří celý proces v temné komoře od vyvolání negativu až po zhotovení pozitivu. Tento způsob práce je mu blízký. Právě ona jedinečnost výsledku, struktura, zrno, často i technická nedokonalost, dotváří dle autora kouzlo a půvab jednotlivých záběrů. Digitální technologií ale v žádném případě neopovrhuje, naopak, digitál je pro něj dnes již nepostradatelný technický zápisník. Česká republika má pestrou geologickou stavbu a je v tom výjimečná v celosvětovém měřítku. Je tu mnoho geologických a archeologických zajímavostí.  Stále je co fotit!  Proto tento soubor fotografií nikdy nemůže být ukončený, stále vzniká a je doplňován novými záběry. Soubor fotografií Paměť kamenů v české krajině nechce být dokumentem, mapujícím geologickou stavbu České republiky. Je spíše osobitou výpovědí autora o jeho vztahu k tomuto fenoménu české krajiny. Část souboru představí veřejnosti na stejnojmenné výstavě v Galerii U Plazíka v Peruci. Výstava je doplněna doprovodným textem, který návštěvníka blíže seznámí s danou problematikou a pomůže mu porozumět, co se rozumí onou „pamětí kamenů“.

Jak už bylo řečeno, vernisáž výstavy proběhne 5. května 2018 v 15,00 hodin. Výstava potrvá do 24. června a bude přístupná o víkendy a svátky od 10,00 do 17,00 hodin, nebo i po domluvě na mobilu 605 345 804. Jen pro připomenutí - Městys Peruc leží 15 km východně od Loun, pokud použijete železnici, je zastávka na trati Louny - Slaný.