e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zážitek z veteránů znásobí kousky leteckého esa Kopfsteina

publikováno: 4.5.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Skvělou zprávu má pořadatel pro návštěvníky premiérového závodu historických vozů The Most Historic Grand Prix, který mostecký autodrom hostí o víkendu 12. až 14. května a jehož součástí je i sraz majitelů veteránů a výstava těchto automobilových skvostů. Bohatý a zajímavý doprovodný program totiž okoření svým akrobatickým vystoupením skvělý pilot Peter Kopfstein.

Účastník světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class, jenž je bezesporu královskou leteckou disciplínou, opanuje nebe nad autodromem v sobotu 13. května o polední přestávce. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo tohoto skvělého pilota angažovat. Myslím, že jeho vystoupení bude minimálně srovnatelné se zážitkem z dráhy, kde si to budou rozdávat jezdci na krásných historických strojích. Zatímco Petr Kopfstein se svým letounem Edge 540 V3 představuje současnou špičkovou techniku pro světový šampionát ve vzduchu, na okruhu probudí v divácích nostalgii vozy velkých cen z 30. až 60. let minulého století,“ láká na květnový víkend do Mostu eventová manažerka společnosti Autodrom Most Tereza Zajíčková.

Kromě letecké akrobacie doprovodný program nabídne vedle již zmíněné výstavy veteránů v areálu polygonu také řadu dětských atrakcí se soutěžemi o ceny, vyhlídkové lety vrtulníkem či autogramiádu osobností motoristického sportu. „Expozice historických vozidel bude reprezentativní. Do současné doby jsme zaregistrovali 90 přihlášek majitelů historických aut a motocyklů. Většina z nich také projevila zájem o spanilou jízdu po velkém závodním okruhu. Bude to paráda,“ upřesnila eventová manažerka autodromu Veronika Raková.

Hlavním závodem The Most Historic Grand Prix bude FIA Lurani Trophy pro vozy formule Junior z padesátých a šedesátých let. Jejich jezdci bojují o titul mistra Evropy. Dále se v samostatném závodě představí vozy Historic Grand Prix Cars Association. Jsou to vozy velkých cen z let 1930 - 1960 a z let 1961 – 1965. Britské vozy Grand Turismo pak diváky potěší v závodě Triumph Competition and British HTGT. Uvidí známé GT vozy značek MG, Morgan, Triumph, Lotus a další. V závodě o pohár ADAC HAIGO si to rozdají formulové i cestovní vozy bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a to formule Easter, Mondial a cestovní vozy značek Škoda, VAZ Žiguli, Melkus nebo Trabant. Bohatý program závodního víkendu doplní jízda pravidelnosti českých závodní vozů, kde se představí tovární speciály a především vozy individuálních konstrukcí. 

Vstupenky si zájemci mohou objednat na webových stránkách autodromu v sekci FAN SHOP nebo osobně zakoupit v recepci správní budovy polygonu.

Devětatřicetiletý Petr Kopfstein reprezentuje Českou republiku v letecké akrobacii v kategorii Unlimited a v již zmíněném seriálu Red Bull Air Race. Je historicky prvním vítězem Red Bull Air Race Challenger Cupu, který opanoval v roce 2014. Do kategorie Master Class přestoupil loni, svou premiérovou účast zúročil čtyřmi body a celkovým 14. místem. Vystudoval obor matematické modely v ekonomii a úspěšně podniká.