e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6. až 8. května

publikováno: 4.5.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrá směsice akcí se sešla na tento květnový víkend. Nechybí připomínky blížícího se výročí Karla IV., ale i originální akce jako chmelové slavnosti v Žatci (na fotce), závod šerpů v Krušných horách nebo automobilových veteránů, vítání ptačího zpěvu či výstup na komíny.

Májový chmlefest
Jaro-pivo-láska - takový podtitul mají májové oslavy v Žatci v sobotu 7. května. Městem opět projde velký průvod Homolupulů s chmelovozy, odvážné čekají recesistické soutěže Memoriál Lojzy Lupulína a pivo poteče proudem. Podívat se můžete i do útrob žateckého pivovaru, děti bude bavit skřítek Hopík.

Závod míru
45. ročník mezinárodního etapového Závodu míru Juniorů projede tento týden na severu Čech. Startuje se ve čtvrtek 5. května v Litoměřicích. Na jezdce čeká téměř čtyři sta náročných kilometrů a boj o cenné body do světového poháru. Slavnostní zahájení proběhne na litoměřickém Mírovém náměstí v 14,40 hodin, kde bude zhruba po dvou a půl hodinách také cíl a letošní první vyhlášení.  V pátek se pak jede v Třebenicích a Roudnici, v sobotu ve 13,30 hodin je start v Teplicích a jede do Altbenbergu, poslední etapa se pojede v neděli v Terezíně. Podrobnosti v článku v Magazínu.

Litvínovský špacír
Přátelé historie Litvínovska zvou na II.ročník Litvínovského špacíru, turistického výletu po Litvínově. Navštívíte přitom  místa, která nesou jména Litvínováků – Jedlička, Hlinka, Tesař, Czedik, Voigt, Valdštejnové, Oplt. Trase je dlouhá asi 4,5 kilometru, start ve 14,00 hodin od Citadely. Na každém stanovišti vás čeká kontrolní a cíl v Café baru 49 v Chudeříně.

Jarní běh pro kuře
Na Benediktu v Mostě můžete v pátek 6 května podpořit sbírku Pomozte dětem se známým žlutým kuřetem. Běh se koná na okruhu na Benediktu od 16,30 hodin, prezence pod schody u zastávky MHD č. 5 – zastávka 18. ZŠ. Startovné děti 30 Kč, ostatní 50 Kč. Sportovní výkony nejsou nutné.

Lucemburkové u nás
Výročí narození krále a císaře Karla IV. se blíží a akcí, které ho připomenou, přibývá. Tento pátek 6. května v 15,00 hodin začne v teplickém zámku výstava s širokým záběrem - Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků. Více se o ní dočtete ve Speciálu Rok Karla IV

Mezinárodní výstava koček
Dvě jednodenní výstavy ušlechtilých a domácích koček se konají v sobotu a neděli 7. a 8. května na zimním stadionu v Mostě.  Výstavy se účastní rozmanitá plemena, ze známých např. Britské nebo Mainské kočky, z málo početných např. Kurilský Bobtail, Korat atd.  Výstava je otevřena pro veřejnost v sobotu a neděli od 09,00 do 16,00 hodin, vstupné 60 Kč dospělí, 30 Kč děti. Výstava je doprovázena prodejem nejrůznějších kočičích potřeb.

Krušnoman
V sobotu 7. května se ve Sportareálu Klíny uskuteční již 12. ročník Krušnoman Duathlonu. Závod je součástí Českého Poháru v dlouhém duatlonu a triatlonu FORD Czechman Tour 2016. Pro děti bude na dopoledne připraven závod Mini Duathlon, start je v půl desáté, hlavní závod startuje v poledne.

Májové trhy
Historické trhy májové se konají na Státním zámku v Benešově nad Ploučnicí v neděli 8. května, kdy přivítají na nádvoří Horního zámku nejrůznější trhovce, řemeslníky a prodejce. Sortiment se už tradičně bude skládat především z ručně vyráběných věcí, takže nebudou chybět například ručně vyráběná mýdla, malovaná trička, dřevěné hračky či sýrové speciality, ručně točená keramika a mnoho dalšího. Prodávat se bude od 9,00 do 16,00 hodin.

Vítání ptačího zpěvu
Komentovanou ornitologickou procházku, během níž budete moci pozorovat a také poslouchat ptáky, pořádá mostecké muzeum společně s Českou společností ornitologickou v sobotu 7. května. Sraz je v 9,00 hodin u rybníku Za Pilou u Mariánských Radčic (odbočka značena z hlavní silnice Braňany-Radčice). S sebou svačinu, dalekohled a dobrou náladu. Procházka se zaměří na vodní ptactvo a ptáky rekultivovaných území.
Stejnou náplň má i vycházka, organizovaná Oblastním muzeem v Lounech, která vychází v sobotu ve 14,00 hodin od Veslařského klubu u řeky Ohře v Lounech. Procházka potrvá asi 2 hodiny a povede ji Jaroslav Bažant.

Ze života Karla IV.
Scénické čtení z životopisu Vita Caroli, který napsal sám král a císař Karla IV., připravuje na sobotní večer 7. května na hradě v Kadani divadlo Navenek. Oživí tak právě dnes otevřenou expozici Karel IV. a Kadaňsko. Podrobnosti se dočtete v pozvánce

Pohár hraběte Chotka
Závod automobilových veteránů se pojede ze zámku Velké Březno na Ústecku do Ploskovic a zpět. Historická auta dorazí do Velkého Března mezi sedmou a půl desátou, kde si je za doprovodu swingové kapely můžete prohlédnout. Start závodu je v 10,00 hodin z nádvoří, odkud veteráni pojedou přes Střekov, Malešov, Proboštov a Rýdeč do Ploskovic, kde první etapa končí na nádvoří zámku. Zpátky se vrací kolem 15. hodiny přes Trnobrany a Zubrnice a až do 17,00 hodin si je opět můžete prohlížet na nádvoří Velkého Března.

Sherpa Cup
V neděli 8. května proběhne v horském areálu Lesná na Chomutovsku již desátý ročník veřejného závodu Sherpa Cup. Děti, rodiče i prarodiče, trénovaní sportovci i ti spíše teoretičtí budou moci prověřit svou vůli, odhodlání a vytrvalost na trase Staré solné stezky. Všichni absolvují trasu v délce 2 325 m s převýšením téměř 200 m. Dle věkové kategorie dostane každý ze závodníků zátěž o hmotnosti 0 až 40 kg. Přijďte si na vlastní kůži vyzkoušet, jak těžká byla práce našich předků. Registrace je v Pyšné na hřišti u horské služby od 8,30 do 10,25 hodin, dětské, juniorské a ženské kategorie startují v 11,00 hodin, muži od 12,00 hodin.

Výstup na komíny
Na komíny v Žatci opět vystoupají komínáři, aby podpořili kandidaturu města na Seznam světového dědictví UNESCO. Stane se tak v neděli 8. května mezi 13. a 14. hodinou, kdy komíny žateckých sušáren obsadí nadšenci s vlajkami a oslaví tak Den vítězství. Přijít jim můžete zamávat také zdola. Akci pořádá Český svaz komínářů, jejich koníčkem jsou výstupy na komíny všeho druhu.

Sezóna ve vinařství
O víkendu 7. a 8. května se otevírají brány zámeckého vinařství Johann W a místní restaurace v Třebívlicích na Litoměřicku. Návštěvníci se mohou těšit nejen na gurmánský zážitek, ale i na poutavé prohlídky vinařství spojené s degustací vín či na divadelní představení pod širým nebem. Vinařství bude otevřeno v sobotu od 10,00 do 22,00 a v neděli od 10,00 do 18,00 hodin, přičemž prohlídky budou začínat od 11,00, 13,00, 15,00 a 17,00. Divadelní představení pro děti i rodiče se bude konat v sobotu i v neděli od 14,00 hodin v amfiteátru na nádvoří vinařství. Vstup na akci je zdarma.

Nezapomeňte, že další akce jako jsou koncerty, divadelní představení či výstavy můžete vyhledávat v našem Kalendáři akcí

Foto: Chmelfest.cz