e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Filmový festival Jeden svět se zastaví na Lounsku

publikováno: 4.4.2019, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od úterý 9. do soboty 13. dubna se Lounsko stanou jednou ze zastávek filmového festivalu Jeden svět. Na několika místech - v lounské knihovně, muzeu, parku, ale též na zámku Nový Hrad nebo rozhledně Červeňák můžete vidět zajímavé dokumentární filmy. Promítání doplní koncert, procházka městem nebo inspirativní Pavlač.

"Letos představíme osm snímků pro dospělé a tři krátké dabované pro rodiče s dětmi, což je naše novinka. Myslíme i na seniory a lidi se speciálními potřebami, pro které připravujeme poutavé projekce. A kromě filmů dovezeme samozřejmě i zajímavé hosty," zve na festival lounská koordinátorka Káča Suchá.

Letošním tématem je Bezpečná blízkost a hledání identity. Na filmovém plátně a v diskuzích tak často budou rezonovat otázky: Kdo jsem a kam patřím? Jakou bezpečnou blízkost musíme mezi sebou udržovat, abychom si rozuměli? V čem se lišíme? Je snadné nás rozdělit? A co nás může spojit?! "Téma rezonuje jak ve filmové nabídce, tak v doprovodném programu. Svou identitu budou hledat bývalí extremisté (EXIT – Dát extremismu sbohem), neohipíci z Berlína (Vesnice plavajících krav), malé děti z Bruselu (Bohové z Molenbeeku) i uživatelé sociální sítě Instagram (#FollowMe). Za zachování identity potápějícího se ostrovního státu Kiribati bude naopak bojovat jeho bývalý prezident (Anoteho archa) a pankáči z Indonésie (O čem sní pankáči). Chybět nesmí ani letos české snímky (Volání divočiny, Začít znovu). Identitu v regionálním kontextu pak představíme na druhém ročníku přehlídky inspirativních projektů Pavlač a architektonické procházce," doplňuje organizátorka.

Promítání:

Úterý 9. dubna
18,30 hodin Loutkové divadlo Louny - Bohové z Molenbeeku - Poetický film o přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místa soužití mnoha kultur a vyznání, které po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 získalo pověst líhně islámského terorismu. 

Středa 10. dubna
17,30 hodin Loutkové divadlo Louny - EXIT – Dát extremismu sbohem - Jako teenagerka toužila po akci a společenství, které by ji přijalo. Když její očekávání nenaplnili anarchisté, přidala se k neonacistům. Jaký moment ji nakonec přiměl k opuštění extremistického prostředí?
19,30 hodin Loutkové divadlo Louny - #FollowMe - Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.

Čtvrtek 11. dubna
16,30 hodin Oblastní muzeum v Lounech - Anoteho archa - Anote Tong je bývalým prezidentem Kiribati. Jeho archou je ostrovní stát se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov. Po projekci bude následovat diskuse nad environmentální tématikou.
18,30 hodin Zámek Nový Hrad - Začít znovu - Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.

Pátek 12. dubna
15,00 hodin Městská knihovna Louny - Volání divočiny - Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.
22,00 hodin Park Louny, Pavilon A - Vesnice plavajících krav - Co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska? Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

Sobota 13. dubna
15,00 hodin Městská knihovna Louny - Projekce pro rodiny s dětmi - Monzunová show - Kunál Singh je energický a sebevědomý chlapec. Chodí do školy, rád sleduje filmy, ze kterých cituje oblíbené hlášky, a umí všechny světové metropole nazpaměť. Dulce - Malá Dulce má strach z vody. Umět plavat je přitom pro její život ve vesnici na tichomořském pobřeží důležitější než cokoli jiného. Bašír v říši divů - Bašírovi je 10 a se svojí matkou a sourozenci žije v uprchlickém táboře uprostřed alžírské pouště. Jednoho dne dostává jedinečnou šanci odjet na léto do Španělska.
19,00 hodin Rozhledna na Červeňáku - O čem sní pankáči - V Indonésii, zmítané jinak celou řadou vážných problémů, je část společnosti vždy připravená trestat takové prohřešky, jakými jsou svobodné myšlení, tetování nebo číro na hlavě.

Doprovodný program:

Sobota 6. dubna
14,00 hodin Mírové náměstí Louny - Jednosvětová vycházka: Bezpečná blízkost v architektuře - Jak se měnily teorie stavby měst a formy bydlení od 19. století do současnosti? Během komentované vycházky městem představí architekta Jana Kubánková a historik Martin Vostřel. Vycházku zahájíme na Mírovém náměstí a zakončíme v Kotěrově kolonii.

Pátek 12. dubna

19,30 hodin Park Louny, Pavilon A - Pavlač, vol. II - Přehlídka inspirativních projektů z Loun a okolí.

Sobota 13. dubna

Městská knihovna Louny - Praktické ukázky různých aktivit za pomoci hmatu a sluchu pod vedením Romany Novotné ze spolku Slyším, tedy čtu. Skládanky, hmatolamy a další akce, které vám a vašim dětem přiblíží svět nevidomých. Po projekci bloku dětských filmů od 15,00 hodin.
17,30 hodin Rozhledna na Červeňáku - Tetování hennou - Vyzkoušejte si tetování hennou a odneste si s sebou domů originální festivalový suvenýr.
Rozhledna na Červeňáku - Koncert kapel Favorite Obsession & Mladé perspektivní ryby. Tříčlenná indie kapela z Mostu, která dá večeru grády, a dívčí duo z Lovosic, které zakončí festival ohňostrojem líbezných tónů. Po projekci filmu O čem sní pankáči.