e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Jeden svět se zastaví v Lounech

publikováno: 4.4.2018, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pět promítacích dní chystají pořadatelé filmového festivalu Jeden svět v Lounech, mimochodem jediného v tomto městě. Kromě festivalových dokumetárních filmů program doplní besedy, setkání se zajímavými hosty i netradiční akce jako je nedělní procházka do Lužerad nebo sobotní běh na Červeňáku. Promítání pak začíná v úterý 10. dubna.

"Letošním tématem je Aktualizace systému. Nejen počítače totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. A proto na pár dní zpomalme, dejme emoce stranou a v klidu si vytvořme názor. Aktualizujme," vysvětluje letošní motto Káča Suchá, koordinátorka festivalu v Lounech.

Zahajovací film Nerodič je ukázkovým příkladem aktualizace systému. Film přibližuje divákům nové podoby rodičovství a festival slavnostně odstartuje za účasti jednoho z protagonistů filmu Joachima Dvořáka.

Další exkluzivní host přijede debatovat k vizuálně působivému snímku z prostředí indického Himálaje Stát se tím, kým jsem byl. Příběh pětiletého chlapce, který byl rozpoznán jako reinkarnace duchovního učitele v Tibetu, v Lounech skvěle doplní rodilý Tibeťan a lektor buddhistické filosofie Geshe Yeshi Gawa.

Snímkem Čističi nahlédneme do málo známého zákulisí sociálních sítí a internetu. Co je bezpečnostní opatření a co už je cenzura? Jak se stát odolnější vůči (dez)informacím? Udělejte si vlastní názor díky filmu a následné debatě s odborníkem na internetovou bezpečnost Martinem Kožíškem a novinářem týdeníku Respekt Ondřejem Kundrou.

K festivalu patří doprovodné akce. Již v neděli před festivalem můžete vyrazit na Aktualizační vycházku do Lužerad. Bývalá výletní restaurace byla kdysi vyhlášeným cílem nedělních rodinných výletů. Jak to na místě vypadá dnes?

Poslední den festivalu si můžete vychutnat na rozhledně Červeňák. Odpoledne si můžete vyrobit metodou sítotisku vlastní festivalové triko. V podvečer navážeme projekcí islandského filmu 690 Vopnafjörđur s hostem Petrem Hrickem. Festival zakončí klavírní koncert Marka Mikuláška.

Sobota 7. 4.
13:30 Běh za jeden svět - Rozhledna na Červeňáku, Červený vrch 60, Dobroměřice

Neděle 8. 4. 
15:00 - Aktualizační vycházka do Lužerad - Restaurace Stromovka, Benátky 275, 44 01, Louny

Úterý 10. 4.
18:30 Nerodič + Debata - Loutkové divadlo v Lounech, Pod Cukrovarem 832, Louny

Středa 11. 4.
16:30 Ultra + Debata - Gymnázium Václava Hlavatého, Poděbradova 661, Louny
19:00 Stát se tím, kým jsem byl+ Debata - Loutkové divadlo v Lounech, Pod Cukrovarem 832, Louny

Čtvrtek 12. 4.
14:00 Teorie rovnosti + Debata - Městská knihovna, Mírové náměstí 1, Louny
17:30 Zeptejte se sexperta + Debata - Zámek Nový Hrad, Jimlín 220, Louny

Pátek 13. 4.
17:00 Azurová + Debata - Oblastní muzeum v Lounech, Pivovarská 28, 44001 Louny
19:30 Čističi + Debata - Městská knihovna, Mírové náměstí 1, Louny

Sobota 14. 4.
15:00 Neslyšící syn - Městská knihovna, Mírové náměstí 1, Louny
19:00 690 Vopnafjörur + Debata - Rozhledna na Červeňáku, Červený vrch 60, Dobroměřice
21:00 Koncert Marka Mikuláška - Rozhledna na Červeňáku, Červený vrch 60, Dobroměřice