e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na památkách začala hlavní návštěvní sezona. Co chystají?

publikováno: 4.4.2016, kategorie: Památky, autor: Jana Hessová

Sdílet: facebook twitter google+

Na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu je připravena řada novinek. V Ploskovicích otevřou novou kavárnu, ve Velkém Březně chystají náročné menu gurmánských prohlídek i závod veteránů, v Duchcově vrcholí přípravy expozice antických soch, výstava na hradě Hazmburk přiblíží architekturu doby lucemburské, v Krásném Dvoře dokončí obnovu Templu a Jezeří oslaví 200 let od narození nejslavnějšího majitele.

Na Velký pátek začala hlavní sezona na památkách. Letošní téma Národního památkového je Lucemburský rok – přiblížením doby a kultury v době vlády Lucemburků se státní hrady i zámky zapojí do oslav 700 let od narození Karla IV. Opevnění doby lucemburské názorně představí hrad Hazmburk díky výstavě s trojrozměrným modelem hradu a městečkem Podhradí v době vrcholného rozvoje.

Na zámku v Benešově nad Ploučnicí budou v druhém patře Volfova paláce zpřístupněny lovecké salonky, do Thunské galerie v Horním zámku přibyly nově restaurované obrazy a expozice se tak rozšíří o další místnost.

V úřednickém domě na zámku Ploskovice bude otevřena kavárna a nová recepce s pokladnou. V opravené budově spojené se zámkem arkádami je i zázemí pro návštěvníky a salonek s interaktivní tabulí.

V létě bude po obnově otevřen novogotický templ – rozhledna v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném Dvoře. Na rekonstrukci a následné využití k vzdělávacím programům, koncertům a výstavám správa zámku získala přes 13 milionů z grantu EHP a Norských fondů. Součástí projektu obnovy jsou již zahájené edukační programy pro školy a školky zaměřené na smyslové poznávání parku, tvorbu krajinářského parku, vnímání času a orientaci, ale i zahradní architekturu. 

Na zámku Duchcov začátkem června otevřou stálou expozici Okouzlení antikou – nový okruh bez průvodce. V osmi komnatách bude vystaveno několik desítek kopií antických plastik ze sbírky Univerzity Karlovy v Praze doplněných o předměty ze sbírek NPÚ, devátá místnost bude určena pro tematickou edukaci. Výstava nabídne exkurzi do antiky, jejího umění a mytologie, zároveň ukáže vliv antické inspirace na kulturu šlechty, a to v autentickém zámeckém prostředí. 

Na zámku ve Velkém Březně doplnili expozici o atrapy dortů a oblíbených zákusků hraběte Chotka, první dubnovou sobotu budou mít však návštěvníci možnost ochutnat delikatesy opravdové – velikonoční pochoutky podle autentických přes sto dvacet let starých receptů francouzské kuchyně. Novinkou bude vyhlášení závodu O náhrdelník hraběnky Bellegarde – budou soutěžit výhradně dámy. Lucy von Bellegarde proslula jako jedna z prvních řidiček v Rakouskouherské monarchii, ale také jako jedna z prvních civilních obětí první světové války. Na zámku ve Velkém Březně jsou dvě výstavy – jedna připomíná lokální válečné souvislosti, druhá zavede do doby hraběte Chotka prostřednictvím dobových vedut z hlavních měst z celého světa – najdeme zde Moskvu, Bělehrad i New York s příslušnými komentáři.

Na Stekníku návštěvníci uvidí po padesáti letech salu terrenu bez lešení, na Mezinárodní den památek se mohou dovědět podrobnosti o její výzdobě, vazbě na terasovou zahradu a o památkové obnově zámku.

Na Jezeří se v srpnu rozezvučí Hudební léto, tentokráte je dedikováno milovníku umění a zakladateli Lobkovické kapely knížeti Františku Maxmiliánu Lobkowiczovi a připomene jubileum dvě stě let od jeho narození. Program festivalu je v tomto roce inspirován soukromými provedeními pro rodinu a významné hosty na zámku Jezeří.