e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Valdštejnů chystá na jaro výstavu o Jiřím Trnkovi

publikováno: 4.3.2020, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Největším lákadlem letošní výstavní sezóny v zámku Valdštejnů v Litvínově bude multimediální a interaktivní výstava, věnovaná umělci Jiřímu Trnkovi, který proslavil především český animovaný film. Otevře se v květnu. Kromě toho chystá zámek tradiční akce jako Velikonoce, Den dětí či podzimní slavnost úrody.

"Návštěvnost zámku každoročně stoupá. Zatímco v roce 2016 si cestu do zámku našlo 3627 návštěvníků, v roce 2019 to bylo již 8365 platících návštěvníků. Počet neplatících návštěvníků se pohybuje řádově kolem 2 tisíc, jedná se o koncerty na nádvoří, doprovody rodičů při dílničkách pořádaných pro děti, vernisáže apod. V roce 2019 se zájem o výstavy v zámku rozšířil ze strany škol nejen z Litvínovska, ale také z Mostu, Duchcova, Teplic," informovalo oddělení propagace litvínovského úřadu.

Po imagináriu Divadla bratří Formanů chystá zámek další velké lákadlo pro všechny hravé. Bude jím multimediální a interaktivní výstava Jiřího Trnky, která momentálně láká návštěvníky kutnohorského GASKu. Připomíná loňské 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky, všestraného umělce, výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scenáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka, režiséra animovaných filmů a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu. Jak informovalo propagační oddělení výstava bude připravena přímo na míru zámeckému prostoru. Otevře se 7. května a potrvá až do začátku listopadu. "Nejen proslulost tohoto výtvarníka, ale i velice přívětivá výše vstupného na tuto výstavu přiláká do zámku Valdštejnů návštěvníky z celého Ústeckého kraje," vysvětlují pořadatelé. Vstupné bude 70 Kč pro dospělého, důchodci 40 Kč a děti a studenti 30 korun.

Nejbližší plánovanou akcí zámku jsou Velikonoce 29. března, o jejichž programu vás budeme brzy informovat. Od května bude k vidění také výstava fotografií z období 2. světové války. Dvakrát měsíčně probíhají zámecké dílničky, určené především dětem. Program můžete sledovat v Kalendáři akcí.