e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Česko z výšky: Obří rypadla, lesy podle pravítka i pozvánka na pivo

publikováno: 4.3.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Martin Bořil

Sdílet: facebook twitter google+

Jak vypadá z ptačí perspektivy velký povrchový lom a jeho obří rypadla? A co větrná elektrárna či geometricky přesné řady nově vysázených stromů? Na to všechno se můžete podívat díky nejnovějším fotografiím, které vznikly při loňském leteckém snímkování západu Česka.

Autorem fotografií je brněnská společnost TopGis, která se specializuje na letecké snímkování a výrobu ortofotomap. V minulých letech – od roku 2014 a následně 2016 – její letadla Cessna 404 a dvoumotorová Partenavia P68 vybavená velkoformátovou kamerou křižovala oblohu nad Českem a pořídila již dvě kompletní řady snímků celé republiky.

V pořadí třetí kolo snímkování začalo loni v květnu na západě země. Zbytek republiky má pak společnost v plánu fotit letos a v příštím roce. „Výstupem jsou velmi detailní snímky s rozlišením 12,5 cm/pixel. Na fotografiích tak jsou vidět i různé detaily, jako třeba nápisy v krajině, na střechách nebo vozovce. Z leteckých měřických snímků je však také možné mapovat ve 3D značně velké detaily na úrovni geodetického polohopisu a výškopisu,“ říká Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis.

Nejnovější snímky tak lidem umožňují prohlédnout si z ptačí perspektivy například povrchové lomy včetně obřích strojů, větrné elektrárny či nově vysázené lesní porosty. „Při snímkování západu Česka jsme ale zachytili i méně obvyklé scenerie, jako je například pozvánka na pivo do nedaleké restaurace,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

Na celou Českou republiku se mohou lidé podívat na webu Chytremapy.cz. Fotografie z loňské západní části Česka do aplikace přibydou v průběhu letošního jara. Online aplikace vedle zobrazení samotné ortofotomapy Česka umožňuje například i snadný vstup do katastru nemovitostí. 

Na fotografii rypadlo lomu Bílina.