e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve využití odpadů budou postupovat Jirkov a Chomutov společně

publikováno: 4.3.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Na společné radě radních Chomutova a Jirkova  se mimo jiné prezentovala společnost United Energy (UE) s projektem Zařízení na Energetické využití odpadů Most, Komořany. UE hodlá prostřednictvím své dceřiné společnosti EVO - Komořany zřídit a provozovat nový závod na využití komunálního odpadu.

Vychází přitom mimo jiné ze závazků České republiky. Z nich vyplývá, že podle příslušné směrnice Evropské unie má ČR do roku 2020 snížit objem odpadů ukládaných na skládkách zhruba o milion tun ročně.

Zařízení na energetické využití odpadů, které má podle záměru v blízké budoucnosti vyrůst v Komořanech, počítá s využitím nejmodernější technologie. Díky ní bude produkce emisí srovnatelná s produkcí emisí například elektrárny na zemní plyn.

Protože jde o rozsáhlý podnikatelský záměr, jehož úspěšnost je do značné míry závislá na spolupráci s obcemi v regionu, oslovili zástupci UE také představitele Chomutova a Jirkova. Ti se prozatím rozhodli ustanovit osmičlennou pracovní skupinu (5 CV, 3 JI), která bude další postup obou měst ohledně EVO Komořany koordinovat.