e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výpravu za australskými domorodci nabízí mostecké muzeum

publikováno: 4.2.2016, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Před téměř padesáti lety se na sever Austrálie vydala z Brna expedice. Našla tehdy poslední generaci původních obyvatel, jejichž život se zastavil v době kamenné. A přivezla do Čech unikátní sbírku loveckých zbraní, maleb i tradičních nástrojů didgeridoo. Až do konce května si teď můžete tuto unikátní sbírku prohlédnout v mosteckém muzeu.

Jedinečnost sbírky představil na vernisáži výstavy spoluautor výstavy, která se představila v roce 2011 v Moravském zemském muzeu, Petr Kostrhun. Spočívá podle něj především v tom, že se podařilo do Čech dovézt výrobky lidí, jejichž kultura v původní podobě již zanikla a nové tedy už nevznikají. České expedici se podařilo zkoumat prakticky poslední generaci domorodců, žijících svým původním loveckým způsobem života. A co je navíc neobvyklé - nasbíraný materiál se podařilo také z Austrálie odvézt, což by podle Petra Kostrhuna v současnosti již také nebylo možné. Podobné sbírky jako vlastní dnes Moravské zemské muzeum přitom mají jen největší světová muzea.

Umění australských domorodců MostCo návštěvníky na výstavě zcela jistě ohromí je obří nástěnná malba o délce dvanácti metrů, která se, jak přiznala kurátorka Eva Hladká, stala pro mostecké muzeum velkou technickou výzvou. K vidění jsou však i drobnější kresby na kůře, zbraně a předměty denní pořby. Nechybí ani jednoduché domorodé hudební nástroje didgeridoo, které na vernisáž přijel představit znalec Austrálie a hráč na tento nástroj Ondřej Smeykal.

Most je teprve druhý místem, kde se tato unikátní sbírka po domovském Brně představila. Výstava je otevřena do 31. května a v průběhu konání ji doplní ještě přednášky a workshopy. Se svým putováním po Austrálii navštěvníky seznámí třeba František Dočekal, autor knihy Touha jménem Austrálie.