e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Leden je čas sčítání ptáků u krmítek

publikováno: 4.1.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zapojit se do vědeckého výzkumu může začátkem ledna každý. Umožňuje to program Ptačí hodinka nebo-li pozorování a sčítání ptáků na krmítku. Třetí ročník proběhne tento víkend od pátku 8. do neděle 10. ledna.

Pozorování a sčítání ptáků na krmítku je program občanské vědy určený pro nejširší veřejnost. Zapojit se může každý, žádné předchozí zkušenosti ani speciální pomůcky nejsou potřeba – stačí si připravit krmítko a hodinu jej v daném termínu pozorovat.

Vše potřebné lze najít na webu Ptačí hodinka – jak sčítání probíhá, jak se do něj zapojit, proč vlastně sčítáme nebo jaké jsou výsledky předchozích ročníků. Historicky první sčítání se konalo v lednu 2019 a zapojilo se do něj přes 14 000 účastníků, v roce 2020 už sčítalo přes 20 000 lidí.

Jak na to? Vyberte si vhodné místo k pozorování – nejlépe krmítko s pestrou nabídkou potravy. Kdykoliv v průběhu 8. až 10. ledna 2021 sčítejte ptáky po dobu jedné hodiny. U každého druhu zapisujte vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Zapište si vždy nejvyšší počet ptáků stejného druhu, který jste viděli v jednu chvíli najednou. Počítejte všechny ptáky – nejen na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující. Údaje je možné zadávat online či do papírových formulářů z letáku, které si můžete stáhnout. Výsledky odešlete do 15. ledna 2021.