e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na kláštereckém zámku se potkáte s Rychlými šípy

publikováno: 3.12.2009, kategorie: Výstavy, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

Děti milující dobrodružství by se měly vydat na klášterecký zámek. K vidění je tu výstava věnovaná našemu významnému spisovateli literatury pro mládež Jaroslavu Foglarovi a jeho dílu. Nechybí na ní slavný hlavolam ježek v kleci, ani sběratelsky cenné knížky. Jaroslav Foglar je autorem například příběhů chlapeckého klubu Rychlých šípů. Důležitou součástí výstavy je proto hlavolam ježek v kleci.

Na výstavě je něco kolem čtyřiceti hlavolamů. Je tu ježek v kleci vyrobený například ze dřeva, kovu i skla. Máme tu i nejmenšího ježka, který měří asi centimetr,“ říká autor výstavy František Doktor. Jaroslav Foglar svými knihami ovlivnil řadu generací. Jako autor je známý tím, že dokázal psát se zcela dětským vnímáním reality i dětským obzorem okolo. Přestože například Záhada hlavolamu vyšla před téměř sedmdesáti lety, své čtenáře má i mezi dnešními dětmi.

A fanoušci tohoto spisovatele z toho mají radost. „Jsou to knížky o přátelství, o přírodě, o dobrodružství...zkrátka o všem, co by mělo kluky zajímat,“ dodává Doktor. Na výstavě jsou k vidění i sběratelsky významné knížky. Prohlédnout si je na zámku můžete do konce roku.

Do 31. prosince bude na kláštereckém zámku vystavována také největší sbírka tužek. Tu má sběratel Vladimír Jindra z Kadaně a jak jste se v našem magazínu mohli už dříve dozvědět, čeká ho díky tomu zápis do Guinessovy knihy rekordů.