e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hudba husitské doby v lounském kostele

publikováno: 3.11.2015, kategorie: Hudba, autor: Jaroslav Havrlant

Sdílet: facebook twitter google+

Zaposlouchat se do hudby, která zněla v 15. a 16. století, můžete v pátek 6. listopadu v kostele sv. Petra v Lounech. Zpěvy a čtení z husitských Čech s názvem Abychme hodně pamatovali je poslední částí celoroční série akcí Husovy Louny 2015. Navíc ještě v 18,30 pořádá Základní umělecká škola koncert ve Vrchlického divadle u příležitosti křtu CD Mistrům Janům, které vzniklo ve spolupráci s hudebním skladatelem D. Dobiášem a herečkou T. Fischerovou.

Obě akce podobného zaměření se sice sešly v jednom termínu, ale podařilo se nastavit časy tak, aby případný zájemce mohl navštívit oba koncerty. 

Kostel sv. Petra na náměstí Benedikta Rejta svoji víceméně konečnou podobu získal v polovině 15. století. Podle tradice zde kázal kališnický arcibiskup Jan Rokycana († 1471). Proto je tento gotický prostor vhodným místem pro hudbu, která zněla v 15. a 16. století, a to nejen v kostelích. Název koncertu je zároveň názvem chorální sekvence „Abychme hodně pamatovali“ (staročeský text pokračuje: „večeře Božie slavnost“) a přivádí nás do svátku Těla a Krve Páně – ústřední slavnosti kališníků. Takto zaměřený výběr písní převážně z Jistebnického kancionálu vhodně oslaví ukončení velké výstavy Luna a kalich – M. Jan Hus a husitství v našem regionu, která v lounském muzeu trvá do neděle 8. listopadu. Pražský soubor Gontrassek [čti Gontrášek] zpěvy před dvěma lety nahrál pro Husitské muzeum v Táboře, ale letos zněly také v Litoměřicích, v Praze v Národním muzeu a nyní i na výpravné Husově výstavě v Clam-Gallasově paláci. Hudba je prokládána mluveným slovem. Na koncertě v Lounech se budou číst tři listy Lounským: Husův z roku 1411, pražské university, která r. 1416 doporučila přijímání z kalicha, a výhružný list krále Zikmunda (1417). 

Výstava Luna a kalich tedy v Lounech končí, mnohé exponáty se převezou do Prahy do Valdštejnské jízdárny na výstavu gotického umění v severozápadních Čechách. Ale končí tím i projekt Husovy Louny 2015? Do konce listopadu bude na dětské návštěvníky zaměřená výstava Literární a historický odkaz mistra Jana Husa, která české dějiny přibližuje formou komiksu (více o výstavě v tomto článku). Prosinec už by měl opustit Husovskou tematiku a zaměřit se na Vánoce. Muzeum návštěvníky ještě chystá přednášku Martiny Šárovcové z Ústavu dějin umění AV ČR Adventní a vánoční tematika v iluminovaných rukopisech (čtvrtek 10. prosince od 17,00 hodin), látka, která vychází hlavně z kališnických graduálů. Takže od husitství plynule přejdeme k nadcházejícím svátkům.

Přijďte si tedy 6. listopadu od 17 hodin do kostela sv. Petra (u koupaliště) poslechnout české i latinské husitské zpěvy, kterými oslavíme dernisáž výstavy Luna a kalich. Vstupné dobrovolné.