e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Severočeská filharmonie zahrála ve Vatikánu a ve čtvrtek už startuje novou koncertní sezónu

publikováno: 3.10.2022, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Po koncertech ve Vatikánu a v Římě zahájí Severočeská filharmonie Teplice koncerty pro teplické publikum. První koncertní cyklus odstartuje koncertem v teplickém Domě kultury tento čtvrtek 6. října a jeho hostem bude vynikající violoncellistka Michaela Fukačová.

Ve Vatikánu a Římě se filharmonie představila vůbec poprvé v historii. Oba koncerty souvisely s předsednictvím České republiky v EU. Prestižní koncerty odehrála filharmonie v Bazilice sv. Petra a o den později v Lateránské bazilice, kde zazněla nejnovější mše teplického skladatele Jana Zástěry, který bude oba koncerty i dirigovat. Titulní roli skvěle ztvárnila legendární herečka a zpěvačka Soňa Červená. 

Po návratu do Česka si pak na své přijdou tepličtí posluchači. Ve čtvrtek 6. října se v sále Domu kultury uskuteční zahajovací koncert, kterým filharmonie odstartuje novou abonentní sezónu. Koncert povede šéfdirigent filharmonie Petr Vronský, který v Teplicích po šesti letech přivítá vynikající violoncellistku Michaelu Fukačovou s Dvořákovým koncertem pro violoncello h moll.

„Severočeská filharmonie Teplice se ve své činnosti vrátila do svého tradičního režimu, čehož si velmi vážíme. Již uplynulá koncertní sezóna se nesla v duchu předcovidových let. Podstatně sice bylo omezeno naše účinkování v zahraničí, ale o to více koncertů jsme uskutečnili v tuzemsku, a to nejenom v Teplicích. Zúčastnili jsme se řady prestižních hudebních festivalů, jako například Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, festivalu Janáčkovy Hukvaldy nebo operního festivalu v Kutné Hoře,“ říká k uplynulému období ředitel filharmonie Roman Dietz. Filharmoniků si během prázdnin užili i tepličtí posluchači. Vždy plně obsazené letní koncerty v Šanovské Mušli a v Zahradním domě uzavřely sezónu v polovině srpna.

Novou koncertní sezónu 2022-2023 filharmonici zahájili již v polovině září několika tuzemskými koncerty. Filharmonie doprovází houslového virtuóza Pavla Šporcla, se kterým spolupracuje na koncertním turné po České republice. V září to byly koncerty v Pardubicích, Českých Budějovicích a Jihlavě, v říjnu pak budou pokračovat v Karlových Varech, Litoměřicích, Brně, Jablonci nad Nisou a v Plzni. S podobným programem Pavel Šporcl vystoupí i v Teplicích 3. listopadu.

„Připravili jsme 17 symfonických a 7 komorních koncertů v rámci našich abonentních cyklů, v plánu jsou ale i další mimořádné koncerty, včetně tradičního novoročního koncertu 1. ledna 2023 pod vedením šéfdirigenta SČF Petra Vronského,“ uvádí Roman Dietz.

Filharmonie nezapomíná ani na své mladé publikum. Ve dnech 8. až 11. listopadu jsou v plánu tradiční koncerty pro školy, kde se ve speciálním projektu představí herci Zbyněk Fric v roli Ludwiga van Beethovena a Svatopluk Schuller v roli Johanna Wolfganga Goetheho. Hlavní myšlenkou je setkání těchto dvou velikánů světové kultury v Teplicích v létě roku 1812, kdy oba géniové vše posuzují pohledem současným, jakoby celou historii lázní sledovali z nějakého nadpozemského nadhledu.

Foto: ze zkoušky ve Vatikánu, Severočeská filharmonie Teplice.