e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Za písněmi na zámek Červený Hrádek

publikováno: 3.10.2019, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend se na zámku Červený Hrádek u Jirkova chystá 13. ročník mezinárodního festivalu sborové populární hudby. Letos výjimečně bude Jirkovský písňovar nesoutěžní. Nabídne však množství vystoupení nejen na zámku, ale i v Jirkově a Chomutově.

"Není to z důvodu numerologické pověrčivosti organizátorů, vzhledem k tomu že se jedná o ročník třináctý, ale proto, že chceme vyzkoušet nové možnosti festivalu, na které by se v soutěžních letech hledal čas jen velmi obtížně. Smyslem Písňovaru není totiž pouze sborová soutěž, ale především snaha přivést do Jirkova kvalitní sborová tělesa a představit jim naše město v tom nejlepším světle," vysvětlují organizátoři festivalu z Komorního smíšeného sboru Ventilky ze ZUŠ Jirkov. Díky tomu bude víc prostoru pro veřejná vystoupení. Během sobotního dne 5. října proběhne řada dílčích koncertů na samotném Červeném Hrádku a jeho okolí. V neděli 6. října se pak uskuteční tradiční koncerty „Písňovar v podzámčí“ - od 13,00 hodin pod Jirkovskou věží a také přímo v ní a „Písňovar v Chomutově" od 15,00 hodin v atriu chomutovské knihovny. V sobotu v 17,00 hodin začíná koncert v Jindřišské.

Další letošní novinkou je pořádání sbormistrovské dílny, jejíž účastníci mají možnost poznat organizaci sborového festivalu a být přítomni sborovým a vokálním workshopům. To, že je letos festival nesoutěžní, umožnilo jeho pořadatelům přijmout všechny přihlášené sbory. Během celého víkendu si tak mohou návštěvníci vyslechnout dvacítku sborů. Krom sborů z Prahy, Brna, Liberce, Teplic a dalších měst z celé ČR zavítá na festival také ženský sbor z německého Dortmundu. 

Na pátečním zahajovacím koncertě od 19,00 hodin v Rytířském sále Červeného Hrádku si posluchači budou moci vyslechnout pořádající sbor - Komorní smíšený sbor Ventilky (ZUŠ Jirkov), sbor Gymnázia Chomutov COMODO, loňského vítěze sbor Všelijak z Prahy a světového mandolinista Radima Zenkla, který také povede několik seminářů. 

Na nádvoří Červeného Hrádku si můžete kromě zúčastněných sborů vyslechnout také vystoupení známého teplického zpěváka Pavla Houfka a mladého a nadějného chomutovského písničkáře Matěje Koudelku. Slavnostní vyhlášení výsledků ceny diváka, sbormistrů a odborné poroty proběhne v sobotu od 19,00 hodin v Rytířském sále. Vítězové si pak odnesou tři hlavní ceny festivalu – Plakety Jirkovského Rytíře. 

Podrobný program vystoupení najdete zde.