e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 5. a 7. října

publikováno: 3.10.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jablka, víno a houby jsou hlavní postavy oslav prvního říjnového víkendu – ta první v Krásném Dvoře, víno ve Stranné a Lokti, houby v Žatci. K tomu přidáme terezínské slavnosti, sportovní události v Krušných horách nebo festival ptactva.

Josefínské slavnosti
V Terezíně se o víkendu konají velké slavnosti, které připomenou historii josefínské pevnosti. V pátek 5. října se v kostele od 18,00 hodin koná varhanní koncert a poté vojenský průvod městem s pietním aktem na hřbitově. V sobotu začne program v 10,00 hodin slavnostním průvodem, v 15,00 hodin se koná bitevní ukázka útoku na pevnost a v 19,00 hodin ještě noční bitva a slavnostní ohňostroj. Po celý den bude k vidění vojenské ležení, tržiště, skotští dudáci, dělostřelecké ukázky, sokolník, černí husaři a také technika armády z první světové války. Vstupné na bitevní ukázky 100 a 50 Kč.

Vinobraní u Nechranic
Vinice u Nechranické přehrady na Chomutovsku oslaví konec sklizně v sobotu 6. října. Akce se koná u kostelíka ve Stranné u Března od 12,00 hodin. Ochutnáte vína z vinic Zámecké tratě tří místních vinařů. Zároveň je akce ukončení turistické sezóny v Březně. Pro návštěvníky je zajištěna kyvadlová doprava z Března do Stranné a zpět, která navazuje na linkovou a vlakovou dopravu.

Vinobraní v Lokti
Také v Lokti na Ohři se bude o víkendu slavit vinobraní. V pátek bude probíhat program v amfiteátru a vystoupí tam Petr Bende s Bandem a CM Gromba. Vstupné 390 Kč. V sobotu a neděli 6. a 7. října pak vinobraní pokračuje na hradě Loket. V sobotu je otevřeno od 10,00 do 20,00 hodin, v neděli do 17,00 hodin. K ochutnávkám vína zatančí folklórní soubor Dyleň, Cimbálová muzika Morava a Stan and Tony Revival zahraje. Vstupné do hradu je 140 Kč, pro děti a seniory 70 Kč.

Prezident v Klášterci
V Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří se otevře další ze série osmičkových výstav. Tentokrát bude celá věnována prezidentu T. G. Masarykovi. Výstava zapůjčená z muzea v Lánech představuje Masaryka především jako člověka s jeho zájmy, zálibami a touhami. Vernisáž výstavy se koná v pátek 5. října v 17,00 hodin a přístupná bude do 28. října. 

Konec cyklosezóny
Město Jirkov zakončí cyklistickou sezónu vyjížďkou v sobotu 6. října. Pro cyklisty připravilo dvě tratě, o nichž se konkrétně rozhodně na místě podle počasí. Pro sychravé počasí je připravena trasa 70 km směrem na Žatec, pro hezké podzimní počasí 40 km do krušných hor. Start je na náměstí E. Beneše v 7,45 hodin.

Jablečný den
Zámek Krásný Dvůr na Podbořansku oslaví v sobotu 6. října sklizeň jablek. Na nádvoří návštěvníky čeká jarmark s hudební i divadelní vystoupení, v zámecké zahradě děti pobaví pohádka. Nebudou chybět ani tradiční soutěže o nejlepší jablečný produkt a jablečný štrůdl. Klasické prohlídky zámeckých interiérů doplní dětské prohlídky s komtesou Marií Gabrielou. Vstupné na nádvoří 80 Kč, děti od 6 do 15 let 60 Kč, děti do 6 let zdarma. Začátek v 10,00 hodin.

Po stopách svatého Jeronýma
Světce, který přeložil do latiny bibli a je patronem knihovníků, připomene tradiční pochod v Lounech. Pořádá ho v neděli 7. října Městská knihovna Louny. Sraz je před knihovnou v 9,00 hodin a trasa povede přes Lenešice k pavilonu A v lounském parku.

Výstava hub
V pátek 5. a v sobotu 6. října se v  hotelu Černý orel v Žatci koná Podzimní výstava hub. Tradiční výstava žateckých mykologů, jejíž součástí bude i poradna, začíná vždy v 9,00 hodin.

Premiérová Lucerna i Hrabal
Docela velké divadlo v Litvínově uvádí s láskou, ale bez slitování českou klasiku – Lucernu. Premiéra inscenace o tom, že  „ten, kdo zapomene na svá práva, zůstane vždycky jenom sluhou nebo otrokem“, se koná v pátek 5. října v 19,00 hodin. Kromě členů Docela velkého divadla se představí také jako host Pavel Nový.
Další premiéru připravilo Městské divadlo v Mostě, které uvede adaptaci Hrabalovy knihy Ostře sledované vlaky. Premiéra též v pátek 5. října od 19,30 hodin.

Festival ptactva
Vydejte se na procházku za ptáky. Oblastní muzeum v Mostě pořádá komentovanou procházku v sobotu 6. října od 8,00 hodin. Sraz 400 m západně od autobusové zastávky linky č. 16 – Tenisové kurty, půjde se na Ressl.

Tajemství klášterecké minulosti
Proniknout do tajemství historie Klášterce nad Ohří můžete v pátek a sobotu 5. a 6. října s herci divadla KLAS. Začátek procházky městem je na kláštereckém zámku v 19,00 hodin. Vstupné je 50 Kč, nutná rezervace lístků na pokladně zámku, tel.: 474 375 436. 

Evropská noc vědců
V rámci Evropské noci vědců můžete v pátek 5. října navštívit nově zrekonstruovanou hvězdárnu na Písečném vrchu v Teplicích. Otevřeno bude zdarma od 16,00 do 24,00 hodin.

Hopman duatlon
Plavecko-běžecký závod se koná v neděli 7. října v Žatci. Plavecká část začíná v 9,00 hodin v bazenu obchodní akademie, běžecká potom na stadionu Mládí od 13,00 hodin. Připraveny jsou trasy pro všechny kategorie.

Krušnohorský Everest
Na Mikulově v Krušných horách se v sobotu 6. října koná VI. ročník nejtěžšího intervalového závodu v ČR – Krušnohorský Everest. Úkolem družstva je během 12 hodin co nejvíce krát vystoupat po slalomovém svahu na Bouřňáku. Začátek v 10,00 hodin. Více na www.kondiceteplice.cz.

O Jáchymovský tolar
Další sportovní akcí je turistický pochod v Jáchymově, který připomene 130. výročí KČT a 500 let od založení dolu Svornost. Na výběr bude ze čtyř různých tras, vedou po značených turistických cestách. Start a cíl jsou na radnici v Jáchymově v Informačním centru od 8,00 do 17,00 hodin.

Jirkovský Písňovar
Od 5. do 7. října se v Jirkově a Chomutově sejdou pěvecké sbory z celé republiky na 12. ročníku festivalu Písňovar. Program začíná v pátek v 19,00 hodin zahajovacím koncertem na Červeném Hrádku, v sobotu pak zde pokračuje program soutěžními bloky od 10,00 a 14,00 hodin. Od 16,30 hodin se na nádvoří představí Pavel Houfek, Matěj Koudelka, vokálně-instrumentální trio To vymyslíme a Jakub Kacar and spol. Večer dojde na vyhlášení výsledků a společenský večer. V neděli se Písňovar přesune do "podzámčí", od 13,00 hodin budou sbory koncertovat před Galerií Jirkov, od 15,00 hodin v atriu SKKS v Chomutově a od 17,00 hodin u kapličky v Jindřišské.

Podzimním Krušnohořím
Tradiční podzimní pochod Klubu českých turistů se koná v sobotu 6. října. Zahájení je mezi 6,30 a 11,00 hodin u pokladen zimního stadionu Litvínov. Ukončení do 18,00 hodin tamtéž. Trasy povedou směrem na Mosteckou přehradu a Klíny a měří od 8 do 50 kilometrů, cyklotrasy od 20 do 100 km. Startovné je 15 Kč.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Zámek Krásný Dvůr.