e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osudové devítky v klášterecké galerii

publikováno: 3.9.2019, kategorie: Výstavy, autor: Adéla Václavíková

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří se rozhodla navázat na loňský úspěch série výstav připomínajících významná osmičková výročí a v roce 2019 si pro své návštěvníky připravila výstavy na téma výročí s devítkou na konci. První výstava se otevře již tento pátek 6. září a návštěvníci vernisáže budou mít příležitost setkat se s pamětníkem holocaustu. Výstava je totiž věnována roku 1939.

Ve spolupráci s Památníkem Terezín a Šimonem Čekalem připravila galerie výstavu k roku 1939 a k němu se vztahující vznik Protektorátu Čechy a Morava a začátek druhé světové války. Na výstavě se dozvíte informace o životě v protektorátu a zaměří se také na holocaust. Uvidíte kresby vězňů z Terezína, předměty denní potřeby, fotografie i historické zbraně, různé dokumenty či mince. Vernisáž proběhne v pátek 6. září od 17,00 hodin a výstava potrvá měsíc.

Hostem vernisáže bude pan Hanuše Hron (94), pamětník a přeživší šoa. Narodil se v roce 1925 v Teplicích v židovské rodině a  vyrůstal v Mostě společně s rodiči a sestrou Annou. Rodiče pocházeli z německy mluvícího prostředí, ale obě děti navštěvovaly českou školu a doma se mluvilo oběma jazyky. Situace se změnila v roce 1938 a rodina Hanuše Hrona byla nucena odejít do Prahy. Snaha emigrovat do Ameriky nebyla úspěšná. Další variantou byla Šanghaj, nakonec se však podařilo emigrovat pouze otci. Dne 17. 12. 1941 byl Hanuš se sestrou, s bratrem a matkou povolán do transportu do Terezína. Ubytován byl v Sudetských kasárnách a pracoval jako zámečník. V roce 1944 se dobrovolně přihlásil do pracovního komanda, které odjelo do tábora Zossen-Wulkow. Díky tomuto kroku se jeho sestra a maminka zachránily před deportací do Osvětimi. Z tábora Wulkow se skupině podařilo po půl roce vrátit zpět do Terezína a v roce v roce 1945 byl Hanuš Hron osvobozen.

Foto: Muzeum československého opevnění 1936 - 1938 na Kočičáku.