e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámecké vinařství Třebívlice otevírá brány

publikováno: 3.9.2015, kategorie: Turistika, autor: Petr Dušek

Sdílet: facebook twitter google+

Víno, které se pilo naposledy před 100 lety, ochutnají návštěvníci Třebívlic na Litoměřicku už tento víkend 5. a 6. září. Místní obnovené vinařství totiž otevírá brány a od začátku září nabízí prohlídky pro veřejnost o sobotách a nedělích. Pátrat tam můžete po stopách filmařů - v kraji se totiž natáčel seriál Vinaři.

Za jedním z největších vinařských projektů v Čechách poslední doby stojí podnikatel a místní patriot Jan Dienstl, který vrátil do malebného Českého středohoří 35 hektarů kvalitních vinic, a navázal tak na téměř tisíciletou tradici.

„V 90. letech jsem jezdil po evropských vinicích a po návratu jsem vždy pátral v historických dokumentech po někdejší slávě českých vín. Naprosto mě fascinovala jejich gloriola před válkou či v 19. století. Je neuvěřitelné, jaký věhlas tehdy mělo víno roudnické, mělnické či žernosecké! Tak jsem si říkal, kam se ta sláva poděla? Pod tímto dojmem jsem se rozhodl vybudovat Zámecké vinařství Třebívlice a teď konečně nastala doba, kdy se všichni můžeme společně podílet na jeho novodobém příběhu,“ řekl vlastník vinařství Jan Dienstl.

„Prohlídky vinařství jsou koncipovány jako Cesty vína. Provedeme vás celým procesem výroby od příjmu hroznů až po lahvování. Každý z návštěvníků se tak stane na chvíli vinařem, a to v nejmodernějším vinařství ČR. Kromě toho pozná i tajemství příběhu o poslední lásce Johanna Wolfganga Goetheho, jíž jsme vinařství zasvětili,“ vysvětluje ředitel Tomáš Loukota.

Vinařství bude o víkendech otevřeno od 10,00 do 22,00 hodin, přičemž prohlídky budou začínat od 11, 13, 15 a 17 hodin. Pro větší skupiny lze uspořádat exkurzi i mimo tento harmonogram. Návštěvníci ochutnají kromě vína rovněž to nejlepší od farmářů z Českého středohoří.

Historické trati u Třebívlic, které leží necelou hodinu cesty z Prahy, opět ožily díky citlivé práci zkušených vinařů pod vedením sklepmistra Martina Nesvadby. Odrůdy byly vybrané po konzultacích s dnes již zesnulým nestorem českého vinařství profesorem Vilémem Krausem. První vinobraní výhradně z vlastních hroznů proběhlo v Třebívlicích v roce 2012. Zámecké vinařství Třebívlice má na svých viničních tratích vysázeno celkem 13 odrůd vína.

Vinařství a jeho okolí letos učarovalo tvůrcům televizního seriálu Vinaři, kteří se rozhodli natočit druhou sérii právě tady. Štáb televize Prima vyměnil Pálavu a Mikulov za hrad Hazmburk a děj umístil přímo do oblasti Třebívlic.

Litoměřická oblast je nejstarším vinařským regionem v Čechách, který se pyšní téměř tisíciletou tradicí pěstování vína. Samotné Třebívlice prožily svou největší slávu nedlouho před svým pádem. V 19. století tu bylo na 100 hektarů vinic, postupně je však likvidoval révokaz. Prehistorie třebívlického vína skončila v roce 1900, kdy byla zrušena poslední místní pětihektarová vinice.

Příběh Zámeckého vinařství Třebívlice však není postaven pouze na slávě svých předchůdců, ale především na Ulrice von Levetzow, baronce z Třebívlic, která se stala symbolem vinařství. Mladá Ulrika byla poslední láskou spisovatele Johanna Wolfganga Goetheho. Jeho city sice nakonec neopětovala, již nikdy se však nevdala. Tvůrci značky třebívlického vína věří, že jejich láska naopak odezvu najde – v srdcích všech milovníků dobrého vína.