e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 5. až 7. září

publikováno: 3.9.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První zářijový víkend je nabitý slavnostmi, jarmarky a poutěmi. Že se koná žatecká Dočesná nebo Mostecká slavnost ví asi každý, ale my jsme pro vás vypátrali i množství menších zajímavých akcí: švestkovou pouť, kanony v Königsteinu, rybí slavnosti v Litvínově, koncert v oseckém klášteře, divadlo na teplickém zámku... A na Červeném hrádku to bude vonět svíčkovou!

Mostecká slavnost
Modro-bílé slavnosti, které navazují na hornické tradice se konají tuto sobotu v Mostě. Vystoupí třeba Václav Neckách, Ewa Farna, chybět nebude tradiční průvod městem. Vše se dozvíte v článku Modro-bílá Mostecká slavnost již tuto sobotu

Divadlo na zámku
Od pátku do neděle čeká návštěvníky teplického zámku jedno představení na druhým – hrát se budou pohádky i hry pro dospělé a vše doplní koncerty, výstava i přednáška.

Kanonáda na Königsteinu
V neděli 7. září přijede do pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku přes 200 uniformovaných kanonýrů a přiveze 44 věrných replik historických kanónů a děl. Salvy z kanónů z 16. až 19. století budou odpalovány v hodinových intervalech. Neméně zajímavé ale budou i nádherné uniformy členů 40 spolků vojenské historie. Nechte se z bezprostřední blízkosti zasvětit do fungování a způsobu ovládání děl saskými žoldnéři, pruskými dělostřelci a americkými milicionáři. Program začíná v 9,00 hodin ranním nástupem, následuje cvičení dělostřelectva a před poledne vojenský soud.

Z pohádky do pohádky
Celodenní dobrodružství čeká děti v areálu hradu Doubravka na Teplicemi. Program začíná ve 12,00 hodin a potrvá až do jedenácti večer. Se západem slunce se Doubravka postupně promění na strašidelný hrad pro malé i velké.

Dopouštění jezera
Den otevřených dveří spojený se symbolickým dopuštěním poslední vody do Jezera Most připravil pro zájemce Palivový kombinát Ústí. Konat se bude v sobotu 6. září od 13.00 u nové vodní plochy. V průběhu celého odpoledne se budou moci zájemci seznámit s ukázkami techniky mosteckých strážníků, hasičů, ale také báňských záchranářů, potápěčů nebo vodní záchranné služby, která by tu v budoucnu měla působit. K dispozici budou lidem odborníci z Akademie věd, kteří hlídali kvalitu vody a pomáhali vybrat nejvhodnější druhy ryb k vysazení do jezera, stejně jako ornitolog a další, kdo se na vzniku Jezera Most podíleli.

Pouť v Moravěvsi
Pouť zasvěcená Panně Marii se bude konat 6. září v Moravěvsi na Mostecku. 

Varhany ve Smolnici
V rámci cyklu Hudba ve Smolnici 2014 se koná 6. září od 16,00 hodin prohlídka místních varhan v kostele svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku. Varhany představí organolog Štěpán Svoboda a varhaník Jakub Janšta.

Rybí slavnosti
Český rybářský svaz pořádá na rybochovné stanici Pavel v Litvínově 4. ročník rybích slavností. Jedná se o prezentaci českého rybářského svazu s ukázkami rybolovné techniky, soutěžemi pro děti, prodejem ryb a rybích specialit, občerstvením nebude chybět živá hudba. Akce probíhá od 9,00 do 18,00 hodin.

Želenický jarmark
V sobotu 6. září se ve sportovním areálu v Želenicích na Mostecku koná jarmark. Program proběhne od 13,00 do 19,00 hodin. V průběhu odpoledne čeká návštěvníky ukázka sokolnictví, vystoupení skupiny historického šermu Fenix a a orientálních tanečnic. V 16,00 hodin bude vyhlášena soutěž na atrakci Rodeo Bizon. Na jarmarku budou tradiční řemesla jako kovář, krajkářka, paličkování, tkaní na tkalcovském stavu, výrobky ze šustí, ražba mincí, dráteník, lukostřelba, keramička, sýrařka a jiná řemesla. Pro děti je připraveno zdarma malování na tvář, skákací hrad, jízda na koni. K poslechu po celou dobu hraje skupina Mini Band.

Mistrovství ve vaření svíčkové
Tradiční mistrovství České republiky ve vaření svíčkové se koná tento víkend na zámku Červený hrádek u Jirkova. Hlavní soutěž bude zahájena v sobotu 6. září ve dvě hodiny odpoledne. Na zámku návštěvníky uvítá dechový orchestr Veselí muzikanti. V půl čtvrté začíná soutěž v pojídání knedlíků. Moderuje Václav Tittelbach, po celou dobu ochutnávka vín.

Žatecká Dočesná
Víkend 5. a 6. 9. bude patřit největší slavnosti sklizně chmele v Evropě – žatecké Dočesné. 57. ročník oslav slibuje velkou hudební show s kapelami jako Wohnout, Chinaski, Tata Bojs, The Tap Tap, Kamelot a samozřejmě domácí Žatečankou. K ochutnání bude produkce více jak 30 pivovarů z Česka, Německa i Japonska, soutěžit se bude třeba v ručním česání chmele či v tanci s korbelem na hlavě. Návštěvníkům se také představí Miss Chrámu chmele a piva, která bude v obnovené soutěži krásy a piva zvolena 30. srpna. Kompletní program Dočesné najdete zde.

Pochod
Třiatřicet let uplyne 3. září od jedné z největších důlních katastrof v novodobé historii hornictví, ke které došlo na Dole Pluto II v Louce u Litvínova a jež si vyžádala 65 obětí. V sobotu odstartuje od pomníku katastrofy v litvínovském parku u Scholy Humanitas devátý ročník turistického pochodu Memoriál Pluto. Start pochodu je mezi sedmou a půl jedenáctou, součástí akce je i pietní akt u pomníku důlní katastrofy u Obecního úřadu v Louce u Litvínova.

Evropské dny dědictví
Tento i následující víkend se koná cela řada akcí na historických památkách v rámci Dnů evropského dědictví. Na mnoha místech budou památky přístupné zdarma nebo se dokonce otevřou ty, které jsou běžně nepřístupné. Například v Chomutově mohou návštěvníky památky navštívit již tento víkend, podrobnosti v článku Nakoukněte do historie Chomutova
Ve dnech 6. a 7. září se otevřou návštěvníkům nově obnovené střechy zámku Duchcov, které jsou návštěvníkům běžně nepřístupné. V sobotu v 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 hodin a v neděli ve 13:00, 14:00, 15:00 hodin se budou konat speciální komentované prohlídky krovů hlavní zámecké budovy. Kromě toho se Dny evropského dědictví konají také v kostele církve československé husitské, kde je od 6. do 14. září od 14 do 16 hodin otevřena výstava Zaměstnanecké kolonie 1900-1938. Ve středu 17. září se v čajovně Pohoda uskuteční k tomuto tématu přednáška J. Bureše. 6. září se koná v kostele koncert Zvonky dobré zprávy od 19,00 hodin.

Rozloučení s létem
V Oseku pořádají v areálu kláštera v sobotu 6. září Rozloučení s oseckým létem. V 17,30 hodin vystoupí kapela MY? a od 19,00 hodin Xindl X.

Pohádkování
Občanské sdružení Kasandra zvou děti v pátek 5. září na Pohádkování. Od 17,00 hodin v areálu letní scény Benedikt v Mostě je čeká divadlo a soutěžení pro celou rodinu a oheň s možností opékání buřtů.

Švestková pouť
V kapli svatého Víta v Sinutci v Českém Středohoří se v sobotu 6. září od 16,00 hodin koná Švestková pouť. Mši svatou celebruje p. Josef Hurt za hudebního doprovodu Michala Pospíšila.