e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

53. Žatecká Dočesná usiluje o certifikát Čistý festival

publikováno: 3.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Dočesná se snaží myslet na životní prostředí, a proto se letos poprvé zapojuje do projektu ČISTÝ FESTIVAL Autorizované obalové společnosti EKO-KOM. Co to znamená? Na Dočesné mohou návštěvníci třídit odpad, na stánku ZELENÝ BOD budou stejně jako na ostatních festivalech za přinesené plasty a papíry dokonce odměněni.

Aby bylo třídění odpadu pro všechny co nejdostupnější, budou v celém festivalovém areálu umístěny žluté pytle na plasty a modré pytle na papír. V areálu bude navíc postaven květinový stánek ZELENÝ BOD, kde budou návštěvníci za přinesené kelímky a plasty odměňováni. Za 25 kelímků / PET lahví nebo 50 papírů o minimálním rozměru 10 x 15 centimetrů zde mohou dostat kolu nebo pivo, kromě nápojů si ze stánku projektu Čistý festival odnesou praktické festivalové dárky z recyklovaných materiálů. Na „Zeleném bodě“ se každý návštěvník také může zapojit do soutěže o iPody.

Vrátí se Dočesné český rekord?

Novinkou letošního ročníku projektu Čistý festival je soutěž 20 největších českých festivalů o oficiální český rekord – nejdelšího hada z pivních kelímků. Sedm let starý rekord držela až do začátku června  právě Dočesná, pak jí však překonaly festivaly JamRock a Votvírák, ty byly však nakonec pokořeny královehradeckým Rock for People, kde se podařilo ze 110 904 pivních kelímků sestavit hada dlouhého 1155 metrů. Zda Dočesná překoná oficiální český rekord přijede v sobotu ověřit komisař z pelhřimovské agentury Dobrý den. Na sedmnácti letošních festivalech zapojených do projektu Čistý festival se zatím podařilo vytřídit neuvěřitelných 8 tun plastů, z toho necelých 400 tisíc kelímků!

Certifikace ČISTÝ FESTIVAL

Za to, že Žatecká Dočesná umožní svým návštěvníkům třídění odpadu, bude oceněna certifikací Čistý festival, o kterou letos usilují dvě desítky českých festivalů zapojených do projektu. Certifikace je festivalům předána poslední den konání, podmínkou pro získání je především umožnění třídění odpadu a zajištění jeho druhotného zpracování. Certifikát ČISTÝ FESTIVAL může Dočesná používat celý rok, v rámci příštího ročníku jej potom budou obhajovat.

Jak třídit odpad na Dočesné?

Do žlutých pytlů patří kelímky z polypropylenu (pivní kelímky – označení PP), polystyrenu (označení PS), PET lahve, ale také igelitové obaly, sáčky, tašky. Do modrých pytlů patří papírové kelímky, tácky, noviny, letáky a obaly s označením PAP, ale také kombinované obaly s označením C/PAP - jedná se například o nápojové kartony od džusu. Do modrých pytlů se nesmí vhazovat znečištěný a umaštěný papír (například od langoše nebo bramboráku) – ten bohužel není možné druhotně zpracovat. Pokud si návštěvníci nejsou jistí, jak jaký odpad vytřídit, mohou se informovat na stánku ZELENÝ BOD.

Více informací o soutěžích, třídění odpadu a projektu www.cistyfestival.cz