e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 5. až 6. srpna

publikováno: 3.8.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Strašidelný večer čeká návštěvníky zámku Nový Hrad na Lounsku (na fotce). A co nabízí první srpnový víkend ještě? Pivní festival v Litoměřicích, orientální den na Horním Hradě, malířské sympozium v Mostě a k tomu několik hudebních festivalů od opery přes punk a hip hop po country! AKTUALIZOVÁNO

Malířské sympozium
Na Benediktu v Mostě probíhá od středy osmý ročník Malířského sympozia. Kromě toho, že se celý víkend můžete přijít podívat, jak vznikají umělecká díla pod rukama mladých malířů, můžete si to i sami vyzkoušet. Pravidelní účastníci sympozia totiž pořádají o víkendu vždy od 15,00 hodin malířské kurzy. V sobotu chystá historik umění procházku Mostem. Podrobnosti v dnešním článku.

Osmani na hradě
V sobotu 6. srpna můžete na Horním Hradě u Stráže nad Ohří shlédnout příběhy z Osmanské říše, plné krásných tanečnic a soubojů. Orientální tance se dokonce můžete na místě naučit. A ve chvílích, kdy nebudou tanečnice skupiny Saida tancovat tak, jak velkovezír píská, bude střílet ze zbraní palných skupina Darkness. Program probíhá od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné je 150 Kč pro dospělé, dítě 100 Kč, rodinná vstupenka 450 Kč.

Touchovická pouť
V obci Touchovice nedaleko Loun se uskuteční o víkendu 6. - 7. srpna tradiční Touchovická pouť 2016. Program začne v sobotu od 20,00 hodin pouťovou zábavou. Nedělní program zahájí ve 14,00 hodin Dědkové z Kentucky. Poté bude následovat Westernová show Vládi Špáni, vystoupení Magdaleny Urbanové, Bohuš Matuš a další. Podrobnosti v článku Na pouť i hudební festival do Touchovic.

Rockpunkfest Osek
V sobotu 6. srpna si na pouťovém prostranství u Domu dětí a mládeže v Oseku přijdou na své fanoušci punkrockové hudby. Na hudební scéně se představí kapely jako Tři ségry banditos, Dobrý pocity, Normal, Melodica, Bez cenzury. Začátek už ve 14,00 hodin, vstup zdarma.

Archeologické poklady
V Kadani se blíží k závěru výstavba zbrusu nového náměstí - Studentského poblíž Mikulovické brány. Během stavby probíhal rozsáhlý archeologický výzkum, jehož výsledky nyní představí výstava ve středověké baště. Otevře se v pátek 5. srpna v 17,00 hodin a podrobnosti se dozvíte v článku Kadaňská bašta představí archeologické nálezy z nového náměstí.

Výtvarné dílny
Do Krušnohorského skanzenu v zooparku v Chomutově se tento týden vrací výtvarné dny, které pořádá Mlýnský spolek z Galerie v Jirkově. Každý den až do neděle 7. srpna vás čeká od 13,00 do 17,00 jiná výtvarná technika s výtvarníky a pedagogy. Jaká zjistíte v článku

S vůní medu
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o medu, ale báli jste se žihadla - tak zní podtitul výstavy, která se otevře tuto sobotu 6. srpna v 17,00 hodin v prostoru Františkánského kláštera v Kadani. Výstavu si budete moci prohlédnout až do konce září. Co uvidíte a kdy je otevřená se dočtete v článku

Zámecké děsy
Na sobotní večer 6. srpna chystá zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku speciální noční prohlídky s průvodci v kostýmech, které budou pěkně děsivé – však také nesou název Schwarzenberské děsy a vhodné jsou až od 12 let. Prohlídky budou začínat od osmi hodin večer až do půlnoci každou hodinu, při větším zájmu i častěji. Pořadatelé doporučují rezervaci místa na tel. 602 806 508. Vstupenka stojí 80 Kč pro dospělé, pro děti polovinu. 

Prázdninové muzicírování
Přijďte se s dětmi oddat rytmům a jednoduchým melodiím, užít si radost z pohybu a zahrát si na jednoduché rytmické nástroje do františkánských zahrad v Kadani. Od 16,00 hodin v neděli 7. srpna vás čeká program s lektorkou Hudební školy YAMAHA Andreou Hamákovou a maskoty - tuleněm Robíkem, Méďou a chobotničkou Jájou. Program je sice určený zejména pro děti ve věku od 1 do 8 let, ale rozhodně pobaví i starší děti, kteří se navíc mohou stát lektorčinými pomocníky. Vstupné 30 Kč,

KNOfest
Hudební festival KNO nebo-li Klášterec nad Ohří, který zaujme hlavně fanoušky hip hopu, se koná sobotu 6. srpna od deseti hodin dopoledne v letním kině. Hrát se bude až do dvou do rána. Přijede množství regionálních kapel, ale i hosté z celé republiky a dokonce i Velké Británie či Ameriky. Vstupenky na místě stojí 500 korun.

Večerní safari
V chomutovském zooparku celé prázdniny jezdí večerní jízdy Safari Expresem. Odjíždět budou každý pátek a sobotu až do konce srpna vždy ve 20,15 hodin ze zastávky před restaurací Tajga. Jízdenka stojí 80 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti, informace a rezervace na tel. 474 629 917.

Oprava památek
Pokud vás zajímá, jak se opravují památky, vydejte se v sobotu 6. srpna ve 13,00 hodin do Vernerova mlýna v Brlohu na Lounsku. Koná se tam přednáška  Základy restaurování historických materiálů, která bude spojená s praktickou výukou. Vstupné 50 Kč.

Hudba v Jezeří
O víkendu pokračuje na zámku Jezeří u Litvínova druhým koncertem festival Hudební léto v Jezeří. V sobotu 6. srpna od 17,00 hodin si můžete vyslechnout operu Faust Louise Spohra. Podrobnosti o programu celého festivalu přineseme zítra v Magazínu.

Rozmarné léto
Festival, jehož název se inspiroval ve Vančurově klasice, se koná v sobotu 6. srpna na Benediktu v Mostě. Akce začíná v jednu hodinu po poledne a můžete  vidět a slyšet Xindla X, kapely Slza, Děda Mládek Ilegál Band, Pískomil se vrací Crossband a O5 a Radeček. Vstupenka na místě stojí 349 Kč, děti do 15 let 99 Kč.

Budyňský poutník
O víkendu 5. až 7. srpna proběhne na nádvoří vodního hradu v Budyni nad Ohří již XXII. ročník folk a country festivalu Budyňský poutník. Páteční festivalový den začíná v 19,00 hodin je věnován americké country, v sobotu začíná program ve 13,00 hodin a až do večera budou hrát kapely jako Schovanky, Pacifik, Poutníci, muzikanti Jindra Kejak, Wabi Daněk, Miloš Dvořáček a další. Vstupenka na oba dny stojí 350 korun. V neděli se pak v Budyni koná tradiční Budyňská pouť s promenádním koncertem v 15,00 hodin.

Pivní slavnosti
V sobotu 6. srpna budou Litoměřice, ač spíš vinařské město, patřit pivu. Na Mírovém náměstí bude k ochutnání nápoj s téměř tří desítek pivovarů. Kromě toho bude připraven výstava artefaktů litoměřického pivovarnictví a komentovaná ukázka pivních kuriozit. Od 12,00 hodin zahraje na náměstí k pivu několik kapel třeba Sebastian, O5 a Radeček, Argema, Lety mimo, Other Way, Petr Kalandra Memory Band a Blue Rocket. Vstupné je 80 Kč pro dospělé, děti do 15 let a senioři 60 Kč, děti do 110 cm zdarma.

Letní koncerty
Uskupení Trio di Bohemia vystoupí neděli 7. srpna od 17,00 hodin v prostorách cisterciáckého kláštera v Oseku.
Koncert známého písničkáře a spisovatele Jana Buriana se koná v rámci Letních večerních dvorků v lounské knihovně. 
V pátek 5. srpna koncertují v zahradách Františkánského kláštera v Kadani bratři Ebenové. Začátek je ve 20,00 hodin.
Ve skanzenu Stará Ves chomutovského zooparku vystoupí v neděli 7. srpna od 11,00 hodin Kucharovci a jejich hosté. Koncert se koná ve stodole a vstup je v rámci vstupného do zoo.

Havraňská pouť
Oslavy 735. výročí založení obce Havraň společně s Vavřineckou poutí rozproudí o víkendu Havraň na Mostecku. V pátek večer se v Sokolovně koná zábava s vystoupením zpěváků z muzikálu Děti ráje. Pouťové atrakce, stánky, výstava kočárků a panenek, hasiči s pěnou, ukázka výcviku psů – to vše se bude odehrávat u fotbalového hřiště v sobotu od 13,00 do 18,00 hodin.

Nová expozice
V sobotu 6. srpna se veřejnosti otevře druhé patro Wolfova paláce na zámku Benešov nad Ploučnicí. Návštěvníci se mohou těšit na expozici s loveckou tématikou.

Foto: Vít Pávek, Zámek Nový Hrad.