e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sympozium na Benediktu nabídne setkání s umělci i architekturou

publikováno: 3.8.2015, kategorie: Výstavy, autor: Šárka Čepeláková

Sdílet: facebook twitter google+

Malířské sympozium Benedikt Most se letos více přiblíží svým návštěvníkům. Otevření doprovodných programů širší veřejnosti umožní bližší kontakt diváků s umělci. Bude možné blíže poznat předchozí tvorbu malířů a zároveň se s nimi i osobně poznat. Sympozium, které začíná ve středu 5. srpna, nabídne doprovodnou výstavu v Galerii Bunkr, prezentační večer i netradiční prohlídku města.

Ve čtvrtek 6. srpna od 19,00 budou mít návštěvníci možnost poznat tvorbu jednotlivých umělců prostřednictvím večera, který se svým formátem bude přibližovat Pecha Kucha Night (viz www.pechakucha.cz). Prezentace jednotlivých malířů bude probíhat přímo v areálu vzdělávacího centra Benedikt Most. Každý účastník sympozia bude mít k dispozici 6 minut, během kterých odprezentuje svá vybraná díla.

V pátek 7. srpna v 18,00 hodin účastníci sympozia společně navštíví vernisáž výstavy Kontra Stanislava Pexi v Galerii Bunkr (www.galeriebunkr-most.cz). Stanislav Pexa je mostecký rodák žijící v Ústí nad Labem. Je absolventem magisterského oboru na Katedře výtvarné kultury Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ve své tvorbě se zaměřuje především na médium malby a prostorové tvorby. Návštěvníci vernisáže tak budou mít možnost poznat další přístup k tomuto uměleckému odvětví a zároveň komunikovat jak s autorem výstavy, tak s malíři účastnících se sympozia.

V neděli 9. srpna v 15,00 proběhne u hradu Hněvín přednáška docenta Tomáše Pavlíčka, vedoucího Katedry dějin a teorie umění na Fakultě umění a designu UJEP Ústí nad Labem, ve které bude v krátkosti hovořit o historii města Most se zaměřením na 20. století. V 15,45 hodin na 1. náměstí pohovoří o architektuře města, kde se zmíní i o současném dění. Přijďte společně s účastníky sympozia poznat město z tohoto úhlu a dozvědět se některé nové informace. 

Ve středu 12. srpna od 15,00 hodin bude otevřena výstava prezentující vytvořené obrazy. Výstava bude spojená s aukcí těchto obrazů. Slavnostní zahájení proběhne v 17,00. V rámci vernisáže výstavy se můžete těšit na doprovodné programy, u kterých si na své přijdou jak pasivnější, tak aktivnější návštěvníci.

Foto: Archív Malířského sympozia 2014.