e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj získává i mezinárodní podporu za urychlenou dostavbu D8

publikováno: 3.8.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Podpora urychlení dostavby dálnice D8 přichází z řady stran včetně zahraničí. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová požádala dopisem náš konzulát v Drážďanech, aby pomohl s navázáním kontaktů se zástupci Svobodného státu Sasko, kteří by rovněž podpořili výzvu vládě České republiky za urychlenou dostavbu dálnice D8.

Ústecký kraj obdržel reakci, kde saská strana vyjádřila eminentní zájem na propojení dálnice s celoevropskou dálniční sítí. Saský ministr hospodářství, práce a dopravy Sven Morlok přislíbil veškerou podporu projektu a ochotu jednání s českou stranou. Pomoc již dříve přislíbili také poslanci Evropského parlamentu.

Jsem velmi ráda, že se nám podařilo získat oporu také u našeho německého souseda. Urychlená dostavba nedokončeného úseku dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi je nejen v zájmu Ústeckého kraje a České republiky, svým významem ovlivňuje také okolní státy,“ uvedla Jana Vaňhová. Dálnice D8 má mezinárodní dosah, je součástí IV. evropského dopravního koridoru. V současné době usilují bezdůvodně ekologické organizace, aby Česká republika přišla o dotaci 8 miliard korun na stavbu tohoto úseku z Evropské unie. Evropská komise pozastavila schvalovací proces financování dostavby dálnice na základě stížnosti Dětí Země a dalších spřízněných ekologických sdružení. Tuto hrozbu chce Ústecký kraj zvrátit. Oslovil proto poslance Evropského parlamentu za Českou republiku, aby se v rámci svých iniciativ zasadili o obnovení schvalovacího procesu. U většiny poslanců se kraj setkal s pozitivní reakcí.

Problémem dostavby D8 se zabývají takřka všichni poslanci Evropského parlamentu zvolení za Českou republiku,“ reagoval Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu. „Pro život v českých obcích v Ústeckém kraji je tato komunikace klíčová. Plně si uvědomuji, že již není možné čekat a je třeba vyvinout maximální tlak na všechny evropské orgány a kontinuálně je zásobovat informacemi,“ odpověděl Oldřich Vlasák, poslanec Evropského parlamentu a předseda Svazu měst a obcí ČR.

Již dříve hejtmanka o stejnou podporu požádala všechny starosty Ústeckého kraje. V červenci zaslala obdržené reakce od více než poloviny starostů měst a obcí v regionu premiérovi Petru Nečasovi a pozvala ho na návštěvu do Ústeckého kraje. Předmětem osobní schůzky by měla být diskuze o dalším osudu dálnice D8 a návštěva rozestavěných úseků. V dopise rovněž připomněla návrh předchozího předsedy vlády Jana Fischera uspořádat pod patronací Úřadu vlády ČR vzájemné slyšení příslušných ministerstev, ekologických iniciativ Děti Země a Společnost ochránců životního prostředí a dalších zainteresovaných stran.

Ústecký kraj si v současné době nechává zpracovat analýzu dopadů nedokončené dálnice D8 na zdraví obyvatel. K otázce nedostavěného úseku dálnice D8 svolala hejtmanka dvakrát kulatý stůl, v červnu podpořila obyvatele svou účastí při blokádě Velemína a otevřeným dopisem požádala Děti Země a Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice, aby ustaly ve svých aktivitách a umožnily urychlené dokončení stavby. Miroslav Patrik z Dětí Země přes média vzkázal, že žaloby stahovat nebude. Oficiální odpověď však dosud Ústecký kraj neobdržel.