e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Měděnci se otevírají historické štoly

publikováno: 3.7.2018, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V Krušných horách na Měděnci se dnes otevírají pro návštěvníky historické doly Marie Pomocná a Koňská jáma, dva čeští kandidáti na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Prohlédnout si je můžete po celé prázdniny denně mimo pondělí, uzavřená naopak zůstane štola Země zaslíbená.

Štoly na úpatí vrchu Mědník, který je se svou barokní kaplí dominantou této části Krušných hor, sloužily k těžbě železných a měděných rud. "Na jediném místě se zde nachází na 70 větších i menších štol a jam z 15. až 19. století, po nichž zde zbyly převážně zasutá ústí, trychtýřovité pinky a odvaly. Nejcennějším územím z montánně-historického hlediska je zhruba stometrové pásmo zdvojených šachet se společným odvalem na severovýchodním a východním svahu kopce pocházející pravděpodobně z přelomu 15. a 16. století," uvádí projekt Montanregion, jehož cílem je zápis hornické krajiny Krušných hor do seznamu světového dědictví UNESCO.

Štoly Marie Pomocná a s ní spojená Koňská jáma budou otevřené po celé prázdniny od úterý do neděle od 11,00 do 17,00 hodin, poslední prohlídka začíná v 16,00 hodin. Vychází vždy minimálně 3 osoby, maximálně 15. Vstupné je 80 Kč pro dospělé, děti do 15 let a senioři 60 Kč. Možné jsou též večerní prohlídky na objednání na tel. 739 040 671. Prohlídka je vhodná pouze pro děti starší 5 let, nutná je pevná obuv a teplé oblečení.

S otevření prohlídkové štoly Marie Pomocná se uzavírá naopak dosud přístupná štola Země zaslíbená. "Tato štola bude přístupná pouze pro večerní prohlídku a na objednání minimálně dva dny předem," informovali členové spolku Historické rudné doly Mědník, kteří štoly provozují.

Na konci července se v Měděnci, který oslaví 430 let královského horního města, koná šestý ročník Měděneckého Krušení. 28. července projde městem slavnostní hornické procesí a otevře se štola. Součástí akce bude výstava k 50. výročí těžby dolu Václava Řezáče na Měděnci. Podrobnosti k programu přineseme.