e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Svět dřeva

publikováno: 3.7.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Fenoménem Krušných hor jsou dřevěné hračky a vánoční ozdoby. Dřevo se však v horách využívalo i k mnohem prozaičtějším výrobám. V pokračování Speciálu Léto v Krušných horách vás zavedeme do muzea židlí nebo k plavebnímu kanálu.

leto_kh_muzeum_zidli.jpgMuzeum židlí a louskáčků
Saský Neuhausen byl asi 150 let velkým centrem výroby židlí a vyráběly se zde ještě ke konci minulého století. Dnes tuto historii připomíná muzeum Alte Stuhlfabrik, které přibližuje celý výrobní proces a provází historií nábytku a bydlení vůbec. Sbírka v zaniklé továrně je součástí mnohem známějšího Muzea louskáčků. To představuje největší sbírku dřevěných louskáčků na ořechy na světě, v muzeu jich najdete kolem pěti tisíc a ten největší stojí jako lákadlo před muzeem. Otevírací dobu a přístup k muzeu zjistíte zde

Horské muzeum
I česká strana Krušných hor má ale své muzeum, v němž je hlavní část věnována dřevovýrobě a hračkářství, a sice muzeum v Nové Vsi v Horách. Exponáty z mosteckého muzea dokládají tradici zdejší výroby od poloviny 18. století. Malé muzeum, které najdete na hlavní novoveské silnici, je otevřeno ve všední dny od 8,00 do 15,00 hodin (poslední pauza 11,00 – 12,00 hodin) a o víkendech od 10,00 do 16,00 hodin. V Nové Vsi navíc funguje praktický jediný současný výrobce dřevěného dárkového zboží, firma NBW. Najdete ji, pokud se vydáte od muzea směrem ke státní hranici a její firemní prodejna je otevřena ve všední dny od 10,00 do 14,30 hodin. Zavzpomínat na dětství si tu můžete třeba s dřevěnou hrou Tivoli.

Plavení dřeva
Zajímavou ukázkou toho, jak se těžba dřeva v Krušných horách rozvíjela od středověku, je Flájský plavební kanál, který využívá toku říčky Flöhy u Českého Jiřetína. Stavět se začal v roce 1624 a jeho úkolem bylo přivádět dřevo do saského Freibergu, který se jako význačné hornické město bouřlivě rozvíjel. V provozu byl až do roku 1874. Dokonalá stavba s přesným spádováním vody se zachovala dodnes, zejména v úseku mezi Flájemi a Českým Jiřetínem. Prozkoumat ho můžete na naučné stezce podél kanálu. Začíná nedaleko hráze vodní nádrže Fláje (po silnici jděte kousek směrem Český Jiřetín po než narazíte na odbočku vpravo). Celá stezka ovšem měří osmnáct kilometrů a končí až hluboko za česko-německou hranicí u Clausnitz. Na kole není příliš dobře sjízdná a pěšky kvůli vzdálenosti startu a cíle prakticky taktéž. Nicméně je možné projít si nejkrásnější úvodní úsek do Českého Jiřetína a zpět využít autobus.

Na německé straně Krušných hor, kde je tradice výroby ze dřeva zachovalá na mnoha místech, najdete v řadě městeček ukázkové dílny. Zřejmě nejznámějším místem je Seiffen, o němž jsme psali v předchozím díle, a kde je možné nahlédnout i do výroby.

Na fotografiích flájský kanál nad Českým Jiřetínem a muzeum židlí v Neuhausenu.