e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 4. až 7. července

publikováno: 3.7.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prodloužený červencový víkend nabídne pár zajímavých tipů na hudební osvěžení pod širým nebem - a bude to od rocku přes country po operu. Za dobrodružstvím se můžete vydat do Března, kde budou válčit indiáni, za turistikou na otevření stezky podél flájského kanálu. Přidáme také dva tipy do Saska – na noc s vědci a zahranickou slavnost.

Klášterecké hudební prameny
V pátek 5. července začíná projektem Vilvadianno houslisty Jaroslava Svěceného a rockera Michala Dvořáka další ročník letního hudebního festivalu v Klášterci nad Ohří. Až do 14. července vás čeká řada zajímavých koncertů vážné hudby na zámku i dalších prostorách. Podrobnosti o festivalu a jednotlivých koncertech najdete v článku Klášterecké hudební prameny.

Rock co rok open air festival
Další hudební festival, tentokrát rockový a pod širým nebem, jak se na léto sluší, se koná v Libochovicích na Litoměřicku, v nádherném prostředí zámeckého parku. Letošní sedný ročník ročník open air festivalu přivede do Libochovic krom známých hudebních skupin, jako jsou praotcové českého ska, skupina Sto zvířat, pražská punková skupina SPS či folkový písničkář Xindl X také příznivce punkrockové kapely Hot Pants z Kadaně. Milovníky punkrocku dále poteší kapela Pohádkový rivajvl či Xacru!. Dále se můžete těšit na alternative-post hardcore z Lovosic Gun Joking či na kapelu Magma hotel se svým nezaměnitelným neoklishe-psychedelic-hiphop-hc-funk stylem. V neposlední řadě je třeba zmínit i lounskou rockovou kapelu Beruška a kapelu Noble Crops, která hraje hudbu s prvky crossoveru a rock'n' rollu. Open air festival odstartuje již v pátek tradiční zábavou s místní skupinou No to snad není možný. Chybět nebude ani veliké stanové městečko nebo možnost koupání v řece Ohři. Pro děti je připraven dětský koutek. Kompletní program na www.rockcorok.cz.

Exoti a bonsaje
Pokud už budete v Libochovicích, nenechte si ujít výstavu exotického ptactva v prostorách zámeckých skleníků. Otevřena bude od 5. do 7. července vždy od 10,00 hodin. Máte tak jedinečnou příležitost prohlédnout si tyto skleníky, které jsou součástí zahrady a které se otevírají veřejnnosti jen příležitostně. Až do neděle 7. července je také na nádvoří zámku výstava bonsají a suiseki včetně ukázek tvarování v podání členů Bonsai klubu Libochovice. Otevřeno je od 10,00 do 17,00 hodin.

Koncerty na hradě
Na hradě Hněvín pokračují letní koncerty pod širým nebem. V neděli 7. července vystoupí Věra Martinová & Jamie Marshall & Lenka Slavíková. Koncerty začínají v 19,00 hodin. Další podrobnosti o vstupenkách v článku Petra Petrika.

Opera na stříbrném plátně
Pro milovníky opery, kterým chybí v létě pravidelné přenosy z předních světových scén, je určena sobotní noc v letním kině u Kamencového jezera v Chomutově. 6. července od 22,00 hodin je tu čeká Pucciniho La Boheme - příběh tragické lásky básníka a chudé nemocné dívky, zasazený do prostředí pařížské bohémy, podmanivá a brilantní hudba, příležitost pro skvělé pěvce. Zfilmování klasického díla se ujal v Hollywoodu působící rumunský režisér Robert Dornhelm, který měl šťastnou ruku zejména při výběru obou protagonistů. Mexický tenorista Rolando Villazón a ruská sopranistka Anna Netrebko patří k největším hvězdám operního nebe.

Hřbitovní fest
Na podporu akce STOP větrníkům u Výsluní na Chomutovsku, kde má vyrůst skoro tři sta vrtulí, se koná v pátek 5. července od 18,00 hodin v Kadani, happening s koncertem.  Koná se na poněkud netradičním místě na místním hřbitově za účasti kapel No Many, Štastnej den, Trpaslík, Nucený výsek, J.E.S., Hot Pants, Primitiv Akustik, Okrej, Podpalte, DJ Fakeer a div. společnosti Vrtule. (Akce neověřena!)

Sympozim na hradě
V pátek 5. července začíná v prostorách Horního Hradu u Stráže nad Ohří Všeobecně umělecké symposium. Umělci budou v romantických prostorách hradu a za okukování návštěvníků tvořit až do 13. července, otevřeno je denně od 9,00 do 19,00 hodin. Čtyři desítky mistrů umění řezbářského, keramického, sklářského, kamenořezačského i jiných budou pracovat na nádvoří a vy tak můžete sledovat vznik díla „od stromu až po hotovou plastiku“, vidět různé techniky práce, debatovat s tvůrci a zažijete atmosféru přátelského setkání a tvůrčí pohody. Všechny díla si můžete i zakoupit – buď objednat během sympozia, nebo po skončení akce zakoupit v hradní galerii. Celý výtěžek sympozia je umělci věnován na obnovu Horního hradu.

Noční zámek
Již na tuto sobotu chystá zámek Benešov nad Ploučnicí na Děčínsku první prázdninovou Noční prohlídku kouzelného zámku. Zahajovací prohlídka bude i s překvapením na nádvoří, o které se postará Skupina historického šermu a řemesel Avalon ze Štětí. Návštěvníci se tak mohou těšit nejen na prohlídku zámku v doprovodu strašidel a dobových postav. Prohlídky se během letních prázdnin uskuteční hned čtyři, a to 6. a 20. července a 3. a 17. srpna. Začátek je ve 20,00 hodin.

Indiánské války
U Března na Chomutovsku budou o víkendu opět válčit Indiáni s generálem Custerem. Tentokrát vás čeká 6. července bitva u „Stanice starého Jeremiáše“ - tažení kavalerie generála Custera alias herce Václava Vydry, která dobývá indiánské území pro stavbu železnice a dobývání zlata. Start programu je v Březně v 10,00 hodin, vstupné 50 Kč.

Běh proti vodě
V Jirkově se v sobotu 6. července koná rodinná charitativní akce na pomoc postiženým povodněmi Běh proti vodě. Můžete tak udělat něco pro své zdraví i pro potřebné. Start je u restaurace Bremen v Jirkově v 11,00 hodin, prezence od 10,00 hodin. Trať vede v parku kolem říčky Bíliny a můžete i absolvovat během i chůzí.

Putování po stezce
Flájský plavební kanál, unikátní technická památka v Krušných horách se dočkala vytyčení nové stezky, po které mohou chodit turisté. První veřejné putování po stezce začne v pátek 5. července v 11,00 hodin přímo na česko-německé hranici v místě přechodu stezky přes hraniční Bystrý potok/Rauschenbach, nedaleko lokality Horní Ves u Českého Jiřetína. Součástí akce je otevření přeshraniční dřevěné lávky pro pěší přes Bystrý potok. Na účastníky putování čeká řada nevšedních zážitků jako například slavnostní fanfáry, ukázky drobných řemesel od místních příhraničních českých i německých domovských spolků, zhlédnutí starých krušnohorských hornických uniforem, místního kroje či představení lekcí z lesní pedagogiky jak Lesů ČR, tak Saských státních lesů. Ve stejný den se koná v nedalekém německém Clausnitz historický jarmark. Vše začíná na stezce v 11,00 hodin.

Dlouhá noc vědy
Zajímáte se o vědu, objevy a záhady? Navštivte v pátek 5. července večer Drážďany. Otevře se tu 6 vysokých škol a 36 vědeckých a výzkumných zařízení v rámci akce Dlouhá noc vědy. Objevitelská noc vám odhalí dobrodružný svět zejména přírodovědeckých, ale také kulturních a sociálních disciplín na katedrách Technické univerzity a na vědeckých pracovištích řady věhlasných drážďanských institutů. Nabídnou pestrý a zajímavý program obsahující více než 540 jednotlivých akcí, vhodných i pro děti a mládež. V tento večer lze též vstoupit do jinak uzavřených budov a či laboratoří a nahlédnout vědcům pod pokličku - resp. do zkumavek. Seznam všech akcí je dostupný v němčině na www.wissenschaftsnacht-dresden.de.

Zahradnická slavnost
Další tip do Saska míří na zámek Weesenstein, respektive do jeho zahrad, kde se o víkendu koná zahradnická slavnost s hudbou a výstavou zahradnických potřeb a inspirativních nápadů. Vstupné je 5 EUR a slavnost probíhá od 5. do 7. července. Na zámku je k dispozici audioprůvodce v češtině. Zámek najdete kousek od dálnice D8/A17 ve směru na Drážďany, cca 20 km od české hranice a odbočka je značena.