e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kotlíkové dotace pro Ústecký kraj neprošly

publikováno: 3.7.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Takzvané "kotlíkové" dotace, tedy finanční podpory na výměnu starých uhelných kotlů, které chystal Ústecký kraj a ministerstvo životního prostředí a o nichž jsme vás informovali v dubnu, se odkládají. Program měl přitom odstartovat už za pár dní. Kraj a ministerstvo se nedohodli. Vše teď zřejmě zkomplikuje i obnova vlády.

O nedohodě informoval dnes Ústecký kraj. Dotační program měl přitom začít už 8. července a hovoří se o něm několik měsíců.

Podle informací z krajského úřadu to byl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, kdo nepodepsal s Ústeckým kraje dohodu o poskytnutí dotace. „Jsem zklamán z rozhodnutí ministra Chalupy neuzavřít půlroční přípravu na vyhlášení dotací závěrečným podpisem. Na nejbližší radě navrhneme další postup. Jelikož ale budeme muset všechna jednání znovu vést s novým ministrem, předpokládám, že první výzvu budeme moci spustit asi až v příštím roce,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček. Ministerstvo životního prostředí se k situaci zatím nevyjádřilo.

Jen den před touto zprávou přitom Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo další výzvu na výměnu kotlů pro Moravskoslezský kraj v celkové výši 60 milionů korun - polovinu zaplatí kraj, polovinu Státní fond životního prostředí. Právě tento kraj s dotacemi začal a setkaly se s obrovským zájmem obyvatel.

Principem "kotlíkové" dotace je příspěvek na výměnu starých ručně plněných uhelných kotlů v domácnostech za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu nebo kombinaci těchto paliv. Lidé by měli získat až 40 tisíc korun. Rada Ústeckého kraje schválila na tyto dotace částku 5 milionů korun, tedy jen zlomek toho, co se investuje v Moravskoslezském kraji.