e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské náměstí rozsvítí výstava o energii a civilizaci

publikováno: 3.6.2022, kategorie: Výstavy, autor: Hana Tietze

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní exteriérová výstava, která ukazuje závislost našeho blahobytu a bezpečnosti na zdrojích energie se otevře dnes, v pátek 3. června, na Mírovém náměstí v Lounech. Bude volně přístupná a nasvícená, takže si ji můžete přijít prohlédnout i noci.

Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje již druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace, bude k vidění v červnu přímo v centru města Louny. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna. Poprvé si ji na Mírovém náměstí můžete prohlédnout v pátek 3. června odpoledne a poté denně až do 21. června.

Výstava volně navazuje na expozici Voda a civilizace a nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit naši svobodu, budoucnost i prosperitu. „Dnes můžeme vidět s veškerou naléhavostí, že otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Maximálně možná soběstačnost a dostatek zdrojů jsou limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i svobody každé společnosti. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává strategickou otázkou a může významně narušit geopolitický poměr sil. Otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie je pro naši budoucnost naprosto zásadní a tato výstava na to jasně poukázala již při svém vzniku v roce 2020,“ říká prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog. 

Pořadatelem výstavy v Lounech je Galerie Benedikta Rejta. „Výstava Energie a civilizace nás oslovila svojí aktuálností. Jsme rádi, že můžeme tento projekt představit v Lounech. Venkovní expozice bude synergicky doprovázet největší výstavu Galerie Benedikta Rejta v roce 2022, a to s názvem Voda. Obě výstavy ukazují ta nejcitlivější témata, ke kterým je třeba směrovat pozornost společnosti. Propojovat umění, vzdělávání a vědu je v dobách proměňujícího se světa nanejvýš důležité,“ upřesňuje MgA. Kateřina Melenová, ředitelka Galerie Benedikta Rejta.

Foto: Prof. Miroslav Bárta, kurátor u výstavy na pražské Kampě.