e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Dirigentský večer v Teplicích

publikováno: 3.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Šest mladých dirigentů z pěti zemí bude během jediného večera dirigovat Severočeskou filharmonii Teplice. Unikátní koncert jako součást 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena se uskuteční v koncertním sále v Teplicích ve čtvrtek 13. června.

Mladí dirigenti, kteří se posluchačům na koncertě představí, jsou studenty či absolventy Musikhochschule Franze Liszta v německém Výmaru, za jejíž spolupráce se celý večer odehraje. Hudební univerzita byla založena roku 1872, myšlenka na její založení je však starší a pochází právě od hudebního skladatele a klavírního virtuóza Ference Liszta, jenž prožil část svého života ve Výmaru. Před orchestr Severočeské filharmonie Teplice se postaví Claudio Novati a Mauro Mariani z Itálie, Valentin Egel z Německa, Gábor Hontvári z Maďarska, Alvin Ho z Hong Kongu a mezi nimi jediná žena Ustina Dubitsky z Ukrajiny. Dalším mladým talentem, který vystoupí, bude klavírista Vladislav Fedorov, studující v Petrohradě i ve Výmaru. Ten přenese klavírní koncert Ludwiga van Beethovena. Kromě něj během večera zazní též předehra k opeře Othello Antonína Dvořáka a Patetická symfonie Petra Iljiče Čajkovského.

Zajímavý koncert mladých hudebníků začíná v koncertním sále Domu kultury v Teplicích ve čtvrtek 13. června v 19,00 hodin. Vstupenky v ceně 160 Kč (nebo 80 Kč pro děti, senioři a abonenty SČF) jsou již v prodeji v pokladně Domu kultury v Teplicích.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Také následující pozvánka bude mířit do Teplic, kde bude premiérově hostit koncert rokokový sál zámku.