e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Setkání s Bachem a Paganinim v chomutovském kostele

publikováno: 3.6.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Setkání s Bachem, Paganinim a našimi současníky je podtitul koncertu, který vtáhne do dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena také město Chomutov. Na koncert v úterý 13. června v krásném prostoru kostela svatého Ignáce se představí špičkový houslista Pavel Eret.

Pavel Eret je vnímán koncertním publikem i odbornou kritikou jako významný představitel české houslové interpretace. Po studiích na Pražské konzervatoři a AMU v Praze se stal stipendistou na Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Vídni u prof. Michaela Frischenschlagera a absolvoval mistrovské kurzy a stáže u proslulých zahraničních pedagogů v USA, Francii a Švýcarsku. V letech 1982-1983 na sebe výrazně upozornil, když se stal dosud jediným dvojnásobným absolutním vítězem mezinarodní Kocianovy houslové soutěže a dále laureátem rozhlasové soutěže Concertino Praga v oboru housle sólo. Působil jako solista a koncertní mistr Nagojské filharmonie o od té doby se jako solista a houslový pedagog do Japonska každoročně rad vrací. Není bez zajímavosti, že kromě japonštiny ovládá i angličtinu, němčinu, francouzštinu a ruštinu. Od roku 2013 též působí jako houslový pedagog na Konzervatoři v Teplicích. Jeho posledním turné byla cesta po Francii, Guatemale a Mexiku.

Jak už napovídá název koncertu, v chomutovském kostele ze 17. století zazní skladby barokní i současné. Historii bude reprezentovat dílo Johanna Sebastiana Bacha a Niccola Paganiniho, soudobou hudbu pak skladba Návrat Petra Jandy, a sonáty Jean-René Combes-Damiense, obě dedikované přímo Pavlu Eretovi.

Koncert začíná v kostele svatého Ignáce, který byl součástí jezuitského areálu a dnes je využíván pro výstavní a koncertní účely, v 19,00 hodin. Podrobný program najdete na festivalovém webu.

Předprodej vstupenek na festivalové koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury Teplice, pondělí - pátek 9,00 - 20,00 hodin, sobota - neděle 14,00 - 20,00 hodin, online rezervace: www.dkteplice.cz. Vstupenky na koncerty mimo Teplice budou k dispozici vždy hodinu před začátkem na místě.

Festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Jaro s Beethovenem