e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Obce na Chomutovsku a Mostecku si rozdělily uhelné peníze

publikováno: 3.6.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Téměř dvě desítky obcí si v pátek odnesly z mosteckého hipodromu příjemný dárek - smlouvy na pět a půl milionu korun od těžebních společností skupiny Czech Coal. Litvínovská uhelná a Vršanská uhelná tak pokračují v dlouholeté finanční podpoře obcí Mostecka a Chomutovska. Nově letos přibyly horské obce na Litvínovsku a Havraň.

"Smlouvy, které byly podepsány 1. června, představují zatím 5 650 000 korun. Jako každoročně ale těžaři počítají s tím, že pomoc partnerským městům a obcím tím v tomto roce nekončí," řekla po podpisu smluv, ke kterému se starostové a starostky sjeli na mostecký hipodrom, mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Benešová Sáričková. Kromě smluv na peníze si představitelé měst odvážely květináče: "Je to symbol růstů - jako roste květina, roste i naše podpora. Když budete o květinu pečovat, poroste a bude vám dělat radost. Stejně tak když pečujeme o vzájemnou spolupráci, bude vzkvétat," vysvětlila starostům Benešová Sáričková.

Finanční dary od společností skupiny Czech Coal získal Most, Jirkov, Meziboří, Lom, Vrskmaň, Strupčice, Louka u Litvínova, Mariánské Radčice, Vysoká Pec, Lišnice, Polerady, Malé Březno a Havraň. Tam budou peníze využity zejména na vzdělávací, kulturní či sportovní účely, ale také na ekologické a sociální projekty, i na ochranu dětí a volnočasové aktivity. Horské obce Hora sv. Kateřiny, Nová Ves v Horách, Český Jiřetín, Brandov a Klíny se shodly na tom, že dar použijí na společný projekt, obnovu ZŠ a MŠ v Hoře Sv. Kateřiny, jediného zařízení tohoto typu pro děti v horách na Mostecku.
 

„Podnikatelská činnost našich společností je úzce spjata s regionem, s jeho přítomností i budoucností. Partnerství s městy a obcemi je snahou sladit těžbu hnědého uhlí se zájmy a potřebami lidí, kteří zde žijí. Takzvané uhelné peníze je pomáhají realizovat a doufáme, že to tak bude moci zůstat i v budoucnu,“ uvedla Liběna Novotná, ředitelka pro regionální politiku skupiny Czech Coal.