e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První Evropskou destinací nejvyšší kvality v Česku se stalo České Švýcarsko

publikováno: 3.6.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Radek Vonka

Sdílet: facebook twitter google+

Česká republika se letos poprvé zapojila do projektu Evropské komise, který pomáhá zviditelnit méně tradiční evropské turistické destinace. Síť úspěšných národních reprezentantů nese název European Destinations of Excellence (EDEN) www.eden-czechtourism.cz. Projekt European Destinations of Excellence (EDEN) vyhlásila Evropská komise poprvé v roce 2006. Od té doby se do něj zapojilo přes dvacet evropských zemí.

Volba těchto „znamenitých evropských destinací“ má upozornit na rozmanitost, ale i společné znaky evropských turistických destinací a zároveň podpořit sociální, kulturní a environmentální udržitelnost cestovního ruchu. Lepší povědomí o rozmanitosti a kvalitě evropského cestovního ruchu přispěje k upevnění pozice Evropy jako vedoucí turistické destinace světa. Do národní soutěže se mohly přihlásit turistické destinace splňující kritéria stanovená Evropskou komisí a agenturou CzechTourism, která je garantem projektu EDEN v Česku.

Je to významný a úžasný úspěch všech kteří se angažují v rozvoji destinace Českého Švýcarska a to především obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko“ řekl předseda správní rady této o.p.s. a zároveň krajský radní zodpovědný za cestovní ruch Radek Vonka. „Je to odpověď na to, jak se v Ústeckém kraji staráme o cestovní ruch. Daří se nám měnit podvědomí o našem kraji. Nejsme již dávno krajem hnědouhelných pánví a chemického průmyslu!“

Vítěz a nositel titulu European Destination of Excellence za Českou republiku byl vybrán odbornou porotou a vyhlášen na národním ceremoniálu v Praze 26. května 2009. Vítězný projekt agentura CzechTourism podpoří těmito prostředky:
- uspořádání tiskové konference pro celostátní média v Praze, vydání tiskové zprávy
- uspořádání „Týdne vítězné destinace“ v Praze
- financování výroby propagačních materiálů destinace
- prezentace na webech agentury:
  www.czechtouris­m.cz (pro odbornou veřejnost)
  www.czechtouris­m.com (pro zahraniční návštěvníky
  www.kudyznudy.cz (server pro vyhledávání volnočasových aktivit v ČR)
- prezentace na festivalu TOURFILM v Karlových Varech
- prezentace v materiálech vydávaných agenturou zdarma
- distribuce infomateriálů na vybrané akce pořádané agenturou v Česku i zahraničí (veletrhy, prezentace)
- inzerce v tisku

České Švýcarsko bude reprezentovat Českou republiku v evropské části soutěže o Evropskou destinací nejvyšší kvality. Soutěže se účastní 23 zemí: 19 členských zemí EU: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovinsko, Španělsko a 2 kandidátské: Chorvatsko a Turecko.

Věřím, že se dobře umístníme i v evropské konkurenci a že to bude veliký přínos pro Ústecký kraj a hlavně pro destinaci České Švýcarsko“, řekl Marek Mráz ředitel o.p.s. České Švýcarsko při přebírání ceny.