e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Rok 1618 na Teplicku

publikováno: 3.5.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Teplické muzeum se připojí k osmičkovým oslavám sérií přednášek. Cyklus otevře přednáška známého historika, překladatele a autora mnoha historických knih o Třicetileté válce Jana Kiliána. Bude se věnovat revolučnímu roku 1618, a to ve středu 9. května.

Rok 1618 je rokem počátku vleklého konfliktu, který dostal název Třicetiletá válka. Na jeho začátku stálo české stavovské povstání pro panování Habsburků, v němž se pojily náboženské spory s mocenskými. Roku 1620 byly stavy poraženy na Bílé hoře, nicméně v té době už po celé Evropě zuřila válka mezi katolíky, tedy Habsburky a jejich spojenci, a protestanty. Dlouhá a teritoriálně rozsáhlá válka zdecimovala velkou část Evropy. Odhaduje se, že počet obyvatel klesl o třetinu, nejen kvůli vraždění na vojenských polích, ale i kvůli nedostatku potravin a nemocemi. Celoevropský konflikt skončil až roku 1648 vestfálským mírem, pozice Habsburků v českých zemích se upevnila a následovala vlna rekatolizace českého obyvatelstva.

Jak vypadal rok 1618 na Teplicku se můžete dozvědět z přednášky doc. PhDr. Jana Kiliána, Ph.D., který je zároveň editorem nedávno vydaných dějin města Teplice z Nakladatelství Lidové noviny. Přednáška se koná 9. května v 17,00 hodin v budově teplického muzea.

Další historická výročí s osmičkou na konci přiblíží přednášky, plánované na podzim: 19. září bude tématem Historie Ústecko-teplické dráhy (v provozu od roku 1858), 7. listopadu se dozvíte o tom, co se dělo mezi roky 1948-1968 na Teplicku a cyklus uzavře 5. prosince PhDr. B. Chleborádová na téma Kultura na Teplicku v letech 1918-1938. Vstupné je 30 Kč.

Foto: Pražská defenestrace 1618, mědirytina Matthäus Merian, zdroj: commons.wikimedia.org.