e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 5. až 8. května

publikováno: 3.5.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý z prodloužených květnových víkendů bude ve znamení vítání jara ptačího zpěvu. Poslechnout si ho můžete v Kadani, Lounech nebo Mariánských Radčicích. Jaro zas přivítají na Chmelfestu v Žatci. A kromě toho přidáme zahájení sezony v Klášterci, troje běžecké závody, jarmark v Bílině a spoustu dalšího.

Zahájení sezóny na zámku
Podobně jako v minulých letech i tento rok zahájí Klášterec nad Ohří turistickou sezonu v areálu kláštereckého zámku. Sváteční 8. květen nabídne zajímavý program pro všechny věkové kategorie, chybět nebude hrabě Thun či příběh o objevení kláštereckého pramene. Program začne ve 13,00 hodin a kompletní ho najdete v článku Zahájení turistické sezony na kláštereckém zámku

Očima Klášterčáka
Ještě jedna pozvánka míří do Klášterce nad Ohří, ale je už na pátek 5. května. V Galerii Kryt v budově radnice se v 17,00 hodin otevře slavnostní vernisáží výstava fotografií kláštereckého fotografa Štěpána Malasta. Jeho pohled na město a okolí bude k vidění v galerii do konce května, otevřeno vždy ve všední dny.

Chmelfest
Festival s podtitulem Jaro-pivo-láska vypukne v sobotu 6. května v Žatci. Do ulic vyrazí alegorické vozy, čekají vás netradiční pivní soutěže a samozřejmě ochutnávky piva. Tradiční Chmelfest, víceméně recesistický svátek k zahájení chmelové sezóny, začne ve 2 hodiny odpoledne Chmelmaršem od majáku na náměstí Svobody, kde dojde na žehnání nové úrodě. Po třetí hodině začíná Memoriál Lojzy Lupulíny, tedy zmíněné recesistické pivní klání. Od 11,00 do 20,00 hodin bude v areálu žateckého pivovaru probíhat degustace piv, hudební a divadelní program na pódiu a prohlídky pivovaru. Od 11,30 hodin začíná dětský program se zábavnou chmelovou školou skřítka Hopa. Vstupné do areálu pivovaru 50 Kč dospělí, děti 20 Kč.

Moře Neptunovo
Slavnost k zahájení výstavy s názvem Moře Neptunovo, která vznikla ve spolupráci se ZUŠ Postoloprty, se bude konat v pondělí 8. května na zámku Stekník. Výstava je určena především dětem a jejím motivem je bůh moře Neptun, jehož socha pochází z kašny zámecké zahrady. Kromě Neptuna na výstavě uvidíte např. piráty, mořskou pannu, koráby na moři. Slavnost k zahájení výstavy uvede slovem paní Jana Paulová. V rámci doprovodného programu se představí žáci tanečního, literárně dramatického oboru a hudebního oboru ZUŠ Postoloprty. Doprava z Postoloprt zajištěna zdarma. Odjezd od restaurace Flamenco ve 13,30 hodin, začátek na zámku ve 14,00 hodin. Vstupné jednotné 30 Kč.

Výstava bonsají
Bonsaj klub Libochovice pořádá tradiční výstavu bonsají a suiseki na nádvoří zámku. Máte možnost shlédnout ukázky tvarování v podání členů a hostů Bonsai klubu Libochovice. Součástí výstavy je prodej bonsají, nářadí a literatury. Výstava bude probíhat od 6. do 14. května a otevřeno bude od 9,00 do 17,00 hodin. Ukázky v sobotu 6. a neděli 7. května od 13,00 hodin.

Běžecká sobota
V sobotu 6. května se koná tradiční Memoriál Karla Raise v Lounech, který zahrnuje několik závodů pro zdravé i handicapované. Hlavní závody se poběží a pojedou na trase Počerady – Louny, tedy závod vozíčkářů, štafetový běh na 3x5 kilometrů, silniční běh, závod na kolečkových bruslích. V areálu lounského výstaviště bude probíhat Lidový běh na 2 km a Dětský den pro příznivce zdravého pohybu.

Věže ve věži
V sobotu 6. května se v Mikulovické bráně v Kadani koná vernisáž výstavy modelů věží. Vytvořil je z papíru Tomáš Hobzík a zahrnují rozhledny a věže z celé republiky. Doplní je sádrové miniatury hradů a zámků z dílny Tomáše Kučery. Výstava je otevřená během prohlídek Mikulovické věže, a to nyní v květnu o víkendech každou celou hodinu od 13,00 do 17,00 hodin. Vernisáž začíná v 17,00 hodin.

Slavíci z Kadaně
Nepůjde tentokrát o pozvánku na soutěžní pěvecké klání, ale na procházku do přírody v Kadani. Nejen pěvecké krále ptačí říše, ale třeba i žabí sbor, uslyšíte během vycházky s Vítem Tejrovským a Radkem Fišerem z Agentury ochrany přírody a krajiny. Sraz je v pátek 5. května ve 21,00 hodin u parkoviště u Tepelného hospodářství a cesta povede do Rooseveltových sadů. Procházka bude trvat asi 2 hodiny, tak se teple (a ideálně ne příliš barevně) oblečte a přibalte i dalekohled.

Vítání ptačího zpěvu
Další ptačí zpěv si můžete poslechnout v sobotu 6. května ráno při vycházce v Duchcově. Sraz je již v 7,00 hodin u Sfingového rybníka v Zámecké zahradě Duchcov. Trasa povede Zámeckou zahradou směrem k lužním lesům. Vycházka bude zakončena u Dubského rybníka, kde proběhne za příznivého počasí ukázka kroužkování ptáků. S sebou: vhodný oděv (podle počasí), pevnou obuv, dalekohled, svačinu. Povedou: Miroslav Horák, Martina Hanzlíková, Pavel Vít.

Další vítání se připravuje v Lounech na sobotní odpoledne. Na komentované ornitologické vycházce se můžete seznámit s některými druhy vodního ptactva, ptáky otevřené krajiny, dravci a zpěvným ptactvem. Průvodcem bude Ing. Jaroslav Bažant – člen České společnosti ornitologické. Sraz účastníků ve 14,00 hodin u Veslařského klubu Ohře v Lounech. Doba vycházky bude cca 2 – 3 hodiny.

A do třetice – můžete vyrazit do Mariánských Radčic, kde procházku pořádá Oblastní muzeum v Lounech. Povede vás Jaroslav Bažant a sraz je v 9,00 hodin v sobotu 6. května u jezera Za Pilou.

Májový jarmark
Na Kyselce v Bílině se v sobotu 6. května koná tradiční Májový jarmark, který nabídne program na několika podiích. Již od 10,00 hodin budou hrát dechovky U Kádi, na Paloučku se představí divadlo Uličník a DDM Bílina, v altánu Historický spolek na téma piráti. Koncerty budou probíhat od jedné odpoledne v Lesní kavárně (od 16,00 hodin Ivan Hlas Trio, 19,00 hodin Robert Křesťan a Druhá Tráva) a také v letním amfiteátru. Tam vystoupí třeba Pavel Callta, Ewa Farna a Katapult. Na Minigolfu se od 14 a 16 a 18 hodin koná bublinová show. Z Mírového náměstí na Kyselku bude jezdit výletní vláček s odjezdem každou půlhodinu od 10,00 do 17,30 hodin.

Krušnoman
Závody v duatlonu v drsném prostředí Krušných hor odstartují v sobotu 6. května na Klínech. Prezentace závodníků začíná v osm ráno a v poledne odstartují hlavní závody Long Distance Duathlon a po něm Short Distance Duathlon. Tyto velké závody doplní i dětský miniduatlon, který bude startovat postupně podle věkových kategorií od 9,30 hodin. Přihlášky a mapy tras najdete na www.krusnoman.com.

Moldavský půlmaraton
Dalším sportovním tipem v Krušných horách je RaidLight Moldavský půlmaraton aneb horský kros přes Pramenáč. Startuje v pondělí 8. května na nádraží v Moldavě v Krušných horách. Prezentace probíhá od 9,30 do 11,30 hodin. Trasy měří 7 km, 14 km, 24 km - všechny trasy kros i běh se psem, trasa 24 km také jako MTB. Více zde: http://moldavsky-pulmaraton.webnode.cz.

Sherpa Cup
Krušné hory dotřetice, tentokrát půjde o závod, který simuluje výstup s nákladem po staré solné stezce. Sherpa Cup startuje 8. května z Pyšné u Chomutova a cíl je na Lesné. Čeká vás 2 325 m s převýšením 200 m. Prezentace závodníků od 8,30 do 10,30 hodin u Horské služby Pyšná, hromadný start v 11,00 hodin, hlavní závod startuje ve 12,00 hodin.

Hudba ve Smolnici
Série koncertů v kostele svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku pokračuje v neděli 7. května od 16,00 hodin, kdy se představí pěvecký sbor Kvítek z Loun.

Zanechat stopu
Oživení kostela svatého Vavřince v Želině na Kadaňsku, které si dalo za cíl občanské sdružení Spolek přátel kostela sv. Vavřince, se stává realitou. V sobotu 6. května v 15,00 hodin zahájí v kostele první instalaci nazvanou Zanechat stopu. Její autorkou je Pavlína Jana Lörinczová a také vy budete moci zanechat v kostele svou stopu.

Indiánský den
V skautském středisku Perun v Litvínově můžete oslavit novou klubovnu i Den Země. Program se koná  v pondělí 8. května od 10,00 do 14,00 hodin. Pohrajete si, vyrobíte si čelenky a totemy, zatancujete a zazpíváte u ohně a nakonec si každý upeče, co má rád. S Sebou: ruličky od toaletního papíru nebo obal od velkých lentilek, a pokud máte, sešívačku a hudební nástroj.

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Chmelfest.cz