e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve čtvrtek startuje v Litoměřicích Závod míru juniorů

publikováno: 3.5.2016, kategorie: Sport, autor: Patrik Pátek

Sdílet: facebook twitter google+

Nejlepší juniorští cyklisté z celého světa se sjíždí na sever Čech. Tento čtvrtek 5. května v Litoměřicích odstartuje mezinárodní etapový Závod míru juniorů. Mladí cyklisté budou během čtyř dnů opět bojovat o jeden z aktuálně nejprestižnějších žlutých trikotů juniorského světa cyklistiky. Na jezdce čeká téměř čtyři sta náročných kilometrů, zavítají do Roudnice, do Teplic i Terezína.

„Jubilejní ročník s sebou přinese řadu novinek a jsem nesmírně rád, že se nám daří tradici májových etap nejen držet, ale stále zvyšovat jejich úroveň. Také letos usilovně pracujeme na tom, abychom si zachovali označení nejlépe připravené juniorské akce na světě. Už kvůli tradici mám zejména radost, že po roční pauze kvůli uzavírce litoměřického mostu, se cíl závěrečné etapy vrací do Terezína. Celkový vítěz tak bude znám v neděli ve městě, které je s cyklistikou doslova spjaté,“ pronesl Svatopluk Henke, ředitel Závodu míru juniorů.

Cyklisté poprvé šlápnou do pedálů ve čtvrtek 5. května. Slavnostní zahájení proběhne na litoměřickém Mírovém náměstí ve 14,40 hodin, kde bude zhruba po dvou a půl hodinách také cíl a letošní první vyhlášení. V pátek mladí jezdci musí zvládnout tradičně hned dvě zkoušky. Nejprve je dopoledne naplánovaný souboj s chronometrem v Třebenicích. Odpoledne přijde na řadu „Roudnická“ část. „Start bude obligátně na Karlově náměstí a cíl na Masarykově třídě, kde závod získal více na své atraktivitě. Na trati nebude chybět ani rychlostní prémie v Budyni, Štětí a Hoštce,“ podotkl Henke.

V sobotu se junioři dostanou přes hranice na německé území. Start těžké kopcovité etapy se vrací před teplickou radnici (ve 13,30 hodin). Sobotní prověrka právem nese označení "Královská". Během ní cyklisté budou muset dvakrát vystoupat na Komáří Vížku a naplánovány jsou také sprinterské prémie v Duchcově a v Dubí. Cíl je tentokrát v německém Altenbergu. Čtyřdenní boj o žlutý trikot vyvrcholí po roční přestávce v Terezíně. Jen pár dnů před startem závodu byla dokončena rekonstrukce Tyršova mostu, po kterém se cyklisté vrátí do tradičního finiše. Na peloton ale čeká dnes už známý okruh u Ploskovic, Maškovic a Třebušína. 

Závod míru je opět zařazen do nejvyšší světové soutěže pro juniory – Juniors Nations´ Cup. Májové etapy jsou jednou z osmi vyvolených akcí. Do Čech se tak sjedou nejlepší juniorští závodníci z celého světa. Přihlášeno je čtyřiadvacet šestičlenných družstev včetně výběru české reprezentace. Novinkou je pak smíšené družstvo Euroregionu. „Diplomatickou cestou se nám podařilo vyjednat start mix týmu, který bude sestaven ze tří českých a tří německých jezdců. Tým má současně upozornit na výbornou přeshraniční spolupráci,“ dodal spokojeně Svatopluk Henke.

Rozpis jednotlivých etap i s mapou, kde můžete na cyklisty počkat, najdete zde