e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Recesistické oslavy máje a piva vypuknou v sobotu v Žatci

publikováno: 3.5.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jaro-pivo-láska - takový podtitul mají májové oslavy Chmelfestu v Žatci v sobotu 7. května. Městem opět projde velký průvod Homolupulů s chmelovozy, odvážné čekají recesistické soutěže Memoriál Lojzy Lupulína a pivo poteče proudem. Podívat se můžete i do útrob žateckého pivovaru, děti bude bavit skřítek Hopík.

Program

11:00 - Stavění chmelové májky - Náměstí Svobody
Po dobu akce vystoupí folklorní soubor Vracovjan z moravského Vracova

12:00 - Řazení Chmelmarše - náměstí Prokopa Velkého (u muzea)

14:00 - Chmelmarš - recesní průvod Homolupulů plný recese, piva a chmelovozů vyrazí

14:20 - Požehnání nové úrodě chmele - Náměstí Svobody před chmelničkou
Každoroční požehnání Žateckému chmelu a pivu z něj uvařenému spojené se slavnostním symbolickým naražením Májového ležáku. Povolení k Chmelfestu starostkou města.

15:40 - Memoriál Lojzy Lupulína - soutěže Homolupulů - Žatecký pivovar
Tradiční divácky vděčné pivařsko - vědecko - sportovní klání družstev v recesistických disciplínách na hlavním podiu na dvoře Žateckého pivovaru.

11:00 - 20:00- Degustace piv vyrobených v žateckých pivovarech - Žatecký pivovar
Degustace 16 druhů piv vyrobených ze Žateckého chmele v žateckých pivovarech. K pivům jsou k dispozici podrobné údaje o jejich složení a diskutovat můžete se sládky, kteří piva připravili.

10:00 - 19:00 - Prohlídky žateckého pivovaru - Zajímavé prohlídky jsou doprovázeny živými obrazy tvořenými živými herci. Doba prohlídky je okolo 45 minut. Poslední prohlídka začíná v 19:00h.

14:30 - Zábavná chmelová škola skřítka Hopíka - Žatecký pivovar

V této škole se neznámkuje, ale popíjí a soutěží o ceny ve vědomostních disciplínách týkajících se znalostí o chmelařství a pivovarnictví.

11:00 - 20:00 - Program na podiu - Žatecký pivovar
Představení žáků LŠU Žatec, Lázeňský komorní Orchestřík doktora Pěnkavy - rodinná zábava, Jirka Mucha - multiinstrumentalista, Vracovjan - soubor písní a tanců z Vracova, Ženský sboreček Koňadra - foklorní soubor z Vracova, Na stojáka - serie stand-up výstupů, Pop´s - serie hudby z 80. a 90. let live

11.30 - 18:00 - Dětský program - Žatecký pivovar
Zahájení s Dudinou, Perníková chaloupka - pohádka, Pohádka o kozičkách, Klaunování s Dudinou, Plný kufr písniček doktora Pěnkavy, Perníková chaloupka - pohádka, Vyhlášení soutěže - nejlepších dětských výtvorů