e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Konference v Lounech přinesla inspirace v cestovním ruchu

publikováno: 3.5.2016, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

V kulturním zařízení Zastávka v Lounech ve čtvrtek skončila dvoudenní konference cestovního ruchu Stop and Stay, kterou pořádala opět Destinační agentura Dolní Poohří. Letošní motto konference znělo „Ohře spojuje...“ a letos poprvé získala díky česko-německému projektu mezinárodní charakter.

„Cílem letošní konference bylo hledat témata, která nás spojují. Věnovali jsme velký prostor příkladům dobré praxe, ať už v partnerské spolupráci nebo v jednotlivých městech,“ prozradila předsedkyně Správní rady Destinační agentury Dolní Poohří Kateřina Mazánková.  První den proto představili svou přeshraniční spolupráci se Saskem například zástupci Klášterce nad Ohří nebo hostitelských Loun. Další blok byl věnován certifikaci regionálních produktů, do níž se Dolní Poohří zapojilo letos poprvé, a představili se jedni z prvních držitelů značky „Poohří regionální produkt ®“ - pivovar Chalupník z Perštejna a Vernerův mlýn v Brlohu. Odpoledne prvního dne se účastníci konference věnovali netradičním zážitkům, o nichž hovořil Martin Bareš z OffroadSafari nebo členové sdružení Moře klidu. Příspěvky uzavřela inspirativní prezentace Technotrasy, spojující 14 technických památek v Moravskoslezském kraji. „Stejně jako ten váš je Moravskoslezský kraj známý spíš jako průmyslový. Naše Technotrasa může být inspirací, jak využít objekty po zavřených dolech a jak prezentovat průmyslové památky,“ řekla Andrea Pánková z krajského úřadu Moravskoslezského kraje. 

Program druhého dne konference se zaměřil na další příklady dobré praxe, a to z měst regionu. Hovořilo se proto například o revitalizaci zámeckého parku v Klášterci nad Ohří či oživení historického jádra Kadaně. Zajímavá diskuse se vedla o budoucnosti sportovního využití přehrady Nechranice.

Kameraman a režisér Jaromír Malý představil na konferenci vznikající film o Dolním Poohří, který oslavuje krásu zdejší krajiny, jež se stala inspirací mnoha malířům a fotografům a nyní inspiruje i filmového tvůrce.  „Vracím se na tato místa a dívám se, zda mají stále ono kouzlo, zachycené na plátnech.  Začalo se totiž zapomínat, že krajina okolo nás nám může být múzou,“ prozradil filmař, který jde ve stopách malířů Emila Filly a Zdeňka Sýkory či fotografa Josefa Sudka.

„Letos poprvé se partnerem konference stal Fond malých projektů Euroregionu Krušnohoří, takže konference měla výrazný mezinárodní přesah. Věřím, že si všichni odnesli inspirace a nápady pro svou práci,“ shrnula ředitelka Destinační agentury Libuše Novotná Pokorná. Příští ročník se opět posune proti toku řeky Ohře, a to do Klášterce nad Ohří. 

Partnery konference dále byly KD Zastávka, Západočeská univerzita v Plzni, Czech Tourism, Hospodářská komora, Asociace regionálních značek, Centrum cestovního ruchu Litoměřice, OffroadSafari a sdružení Moře klidu. Mediálně akci podpořil internetový magazín www.e-region.cz, časopis pro cestovní ruch Travel profi a časopisy Pohledy AMB a TIM. Přednášky z konference budou k dispozici na stránkách www.stopandstay.cz