e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci odemknou v sobotu Chmelový maják

publikováno: 3.4.2019, kategorie: Turistika, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Několik novinek čeká na turisty v letošní sezóně v Žatci, třeba Královská cesta chmele a piva, nová expozice sladovnictví, muzeum počítačů nebo obnovená výstava Neobyčejná tužka. Přestože oficiálně začala nová turistická sezóna 1. dubna, v Žatci proběhne slavnostní zahájení tradičním odemykáním Chmelového majáku v neděli 7. dubna ve 13,00 hodin.

Slavnostní začátek sezóny obstará program, který připravuje Chrám chmele a piva s dalšími partnery, jako je Chmelařské muzeum, Destinační agentura Dolní Poohří, Žatecký pivovar nebo spolek Chmelobrana. Poprvé se ke spolupráci při veřejné akci připojí také minipivovar Pioneer Beer, který své pivo vyrábí přímo pod majákem.

Program začíná otevřením vchodu Chmelařského muzea a maršem Chmelobrany ve 13,00 hodin. Poté dojde na slavnostní projevy a slavnostní odemknutí majáku. Na náměstí čeká děti od 13,30 hodin loutková pohádka Červená Karkulka, poté vystoupení žáků ZUŠ Žatec a od 15,15 hodin zahraje žatecká kytaristka a zpěvačka Ráchel Pabianová. Na náměstí budou otevřeny stánky s občerstvením i stánky místních organizací. Po celý den platí do muzea a chrámu snížené vstupné.

Pokud si chcete užít víkend na Žatecku a mít dostatek času na ochutnávání zdejších piv i prohlídku chmelařských památek, kvalitní ubytování najdete na webu www.hotel.cz.

V rámci slavnostního zahájení sezóny Chrám chmele a piva představí nejvýznamnější letošní novinku: Královskou cestu chmele a piva. „Oživili a vylepšili jsme někdejší projekt na propojení Žatce a Královského pivovaru Krušovice. Slibujeme si od toho, že část ze 30 tisíc pravidelných návštěvníků Krušovic, kteří se tam zastavují třeba na cestě do Karlových Varů, zamíří i k nám na Žatecko,“ vysvětlil ředitel chrámu Ondřej Baštýř.

K projektu se připojily také Chmelařské muzeum, Žatecký pivovar, zámek Stekník, Muzeum Homolupulů. Návštěvníky lákají na pivo, recesi i zajímavé prohlídky. Vedle zážitků budou lidé sbírat také razítka. „Do konce srpna budeme sbírat letáčky s razítky. Z nich pak vylosujeme výherce zajímavých cen, které bychom chtěli symbolicky předat při Dočesné,“ dodal O. Baštýř.

Na konci března se v Galerii Sladovna znovu otevřela výstava Historie (ne)obyčejné tužky. Během dubna se zároveň připravuje v renesanční sladovně také úplně nová expozice sladovnictví.

Další novinku pro turisty i žatecké obyvatele nabídne restaurace U Zlatého beránka. Rozšířila a pravidelně bude každou sobotu otevírat svou Jedovou chýši. Nově se v ní od dubna otevírá také muzeum počítačů, které ukáže vývoj počítačové techniky. Více o něm v článku.

Článek obsahuje P.I.