e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velikonoce v Křížově vile

publikováno: 3.4.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Od středy 5. do soboty 8. dubna si můžete vyzkoušet velikonoční zvyky i tradiční ruční práce jako pletení pomlázek či barvení vajec v Křížově vile žateckého muzea. Děti se mohou těšit na kuřátkovou líheň. Ve vile je také k vidění sbírka velikonočních kraslic, čítající kolem osmi set vajíček.

Ve středu 5. dubna začne velikonoční program a až do pátku 7. dubna uvidíte kuřátkovou líheň,tedy líhnoucí se živá kuřátka. Kromě toho si upečete jidáše za asistence Hanky Černé, vyřežete figurky ze dřeva s pomocí Mirka Černého a upletete pomlázku s Jiřím Manem. Ve čtvrtek a v pátek se k programu přidají živá zvířátka Českého svazu chovatelů, na která se můžete přijít podívat vždy od 9,00 do 12,00 hodin.

Sobotní program bude probíhat od 13,00 do 17,00. Štěpánka Šupejová bude ukazovat zdobení kraslic voskovou batikou, s Danuší Manovou si vyzkoušíte barvení vajec v cibuli a setí osení a Jiří Man bude pokračovat v pletení pomlázek.

A kdo ještě nenavštívil výstavu kraslic Kropenatá slepičko, jaké mi dáš vajíčko?, bude mít možnost spojit obojí najednou. Sbírka kraslic Regionálního muzea v Žatci se opět rozrostla o další zajímavé kousky tentokrát z dílny manželů Veroniky a Zdeňka Šilháčkových z Jílového u Prahy. K vidění budou etnograficky čisté techniky zdobení - např. voskový reliéf, vosková batika, vyškrabávání, jezerní sítina, slámové či leptané zelovou vodou, ale i techniky originální - madeirované kraslice, zdobené korálky, malované či vyšívané rybími šupinami a mnohé další. Do sbírky muzea, která v současné době čítá na 800 kusů, přispívají malérečky z celé České republiky. Výstava potrvá do 23. dubna 2017.

Vstupné na akci: základní 30,- Kč, snížené 20,- Kč, rodinné 60,- Kč.

Na program v Křížově vile ještě naváže velikonoční jarmark ve Staré papírně 12. až 14. dubna.