e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Novinky v Českém středohoří na turistickou sezónu 2015

publikováno: 3.4.2015, kategorie: Turistika, autor: Ellen Herzogová

Sdílet: facebook twitter google+

Nová naučná trasa po hradech a zříceninách Českého středohoří, muzeum města a expozice života v kasárnách v Terezíně, putovní kniha po Labské stezce v češtině - to jsou novinky, které představila Destinační agentura České středohoří na začátku nové turistické sezóny. Přímo v Litoměřicích se navíc letos v létě otevře nový biskubský pivovar.

České středohoří na kole
Pro návštěvníky Labské stezky mezi Štětím a Hřenskem na Děčínsku je dispozici aktualizovaný průvodce – německo-česká příručka zvaná „Handbuch“, letos kompletně od pramene až k ústí řeky Labem v českém jazyce. Na informace v brožuře naváže sedm nových odpočivných míst s informačními tabulemi, nový úsek u obce Jakuby, který tak zacelí stezku v úseku mezi Ústím a Děčínem. "Vedle cyklobusu z Roudnice nad Labem, Litoměřic a Lovosic, vyjíždí nově další cyklobusy v rámci Dopravní obslužnosti Ústeckého kraje. Vše najdete na webu www.ceskestredohori.info v sekci Labská stezka nebo v mobilní aplikaci," vysvětlili zástupci Destinační agentury České sředohoří na konferenci k zahájení letošní sezóny.
Pro ty cyklisty, kteří chtějí více terénní cyklistiky a výhledů, je možnost vypravit se po Polabské stezce za vínem a poznáním, vhodné i pro pěší, mezi Štětím, Hoštkou a Roudnicí nad Labem. Samotné Štětí vám nabízí prostřednictvím loupežníka Štětky možnost odskočit si do místních lesů a skal a k tomu využít nabídku zábavných her. Trasa samotné stezky vede po pravém břehu Labe a nechybí okruh kolem vinic na Sovici s vyhlídkou na Podřipsko a Středohoří. Se stezkou a českým vínem je spojena také akce Roudnický košt 13. června na lobkowiczkém zámku. Návštěvu si můžete zpestřit procházkou po okruhu Roudnické památky, který je letos nově doplněn a inovován.

Nové muzeum v Terezíně

V Terezíně bude letos v provozu tzv. Kavalír č. 2 v jižní části pevnostního města, který nabídne návštěvníkům během sezóny expozici starých řemesel a života v kasárnách tereziánské pevnosti. Zcela nové informační centrum zaměřené na pevnostní město Terezín a destinaci České středohoří najdete během sezony v prostorách Retranchementu č. 5, kde bude také otevřeno muzeum města Terezín. Cílem je ukázat, že historie Terezína je mnohem delší a bohatší, než jen krátké nechvalně proslulé období 2. světové války.

Jan Hus a putování po hradech

Společně s Hrady Českého středohoří došlo k vybudování nové turistické naučné trasy mezi Budyní nad Ohří, Libochovicemi, hradem Házmburk, Třebenicemi, hradem Košťálov, zámkem Skalka (Vlastislav), hradem Oltářík, hradem Ostrý, Velemínem, hradem Oparno a přívozem u Malých Žernosek. K výše uvedené trase byly také vyznačeny přípojné trasy z Lovosic a Třebívlic. Vzhledem k tomu, že některé hradní památky na těchto trasách měly velký význam v oblasti vývoje evropského opevňování a shodou okolností se jedná o hrady spjaté s dobou husitskou, je zvláště v letošním roce, kdy si připomínáme výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa, České středohoří prezentováno jako krajina hradů husitských. V této souvislosti je také pro letošní rok připravována putovní „Výstava husitského fortifikačního umění“, která na svém turné zavítá do řady měst a obcí v Ústeckém kraji i mimo něj i v zahraničí. Nebudou chybět ani oslavy v místech se silnou husitskou tradicí jako Třebušín a Úštěk, a další doprovodné akce.
Na „hradní cíle“ navazuje soubor informačních tabulí v oblasti Velemínska včetně okolí Milešovky, Borče, Lovoše a Oparenského údolí a nově obnovená naučná stezka CHKO České středohoří mezi Malými Žernoseky, údolím a Lovošem.

Pivní novinky

Jestli máte spíše chuť na regionální pivo, přijďte přímo do srdce destinace České středohoří - do diecézního domu u sv. Štěpána v Litoměřicích, kde vám v druhé polovině léta nabídne nový biskupský pivovar místní ležáky, novou restauraci a kvalitní ubytování.
Chcete-li se ale jen tak toulat například na odlehlá místa, můžete si pročíst nový dotisk knihy Tajemství Českého středohoří a budete překvapeni, co vše naše destinace nabízí.

Více informací na www.ceskestredohori.info.