e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Opravená kaple v Chomutově připomíná tragický osud radních

publikováno: 3.3.2016, kategorie: Památky, autor: Jan Rödling

Sdílet: facebook twitter google+

Vinohradská kaple Panny Marie v Mostecké ulici v Chomutově stojí na hlavní silnici, při cestě z Vinohrad do centra po pravé straně. Město nechalo nedávno opravit fasádu, střešní krytinu a krovy, letos se zvažují úpravy interiéru. Památka připomíná smrt dvou chomutovských radních ve švédském zajetí.

„Zrekonstruovány byly také architektonické a sochařské prvky na průčelí. Archandělu Michaelovi byly dodány kovové části, tedy meč a kopí,“ řekl městský architekt Jaroslav Pachner. Kaple byla také odvlhčena. Opravy vyšly na 583 tisíc korun. Na opravu kaple získalo město dotaci ve výši 425 tisíc korun.

Kaple byla postavena v roce 1697 na paměť dvou chomutovských radních – punčocháře Michala Kreisigra a řezníka Schnabla. Nad vchodem jsou ve svorníku vytesány jejich cechovní znaky, punčocha a dvě sekery. Radní popravilo švédské vojsko za třicetileté války. Radní byli vzati v roce 1645 jako rukojmí za vyplacení výpalného. „Město tehdy bylo kvůli válce ve špatné ekonomické situaci a nemělo na výpalné, které Švédové požadovali,“ popisuje historii kaple architekt Pachner. Švédové, kteří reprezentanty města drželi ve svém táboře v Annabergu, je kvůli nesplacení dluhu zabili. Kaple byla postavena na počest Panny Marie z prostředků města Chomutova, které pocházely z výtěžku prodeje majetku obou nešťastníků. 

V letech 1989 až 1990 byly upraveny chodníky kolem kaple. Terén byl tehdy zvýšen a kaple tak působí méně dominantně, než tomu bylo původně.