e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách Richarda Wagnera na teplickém zámku

publikováno: 3.2.2020, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

V Teplicích se otevře nová česko - německá putovní výstava o místech, jež ovlivnily tvorbu světoznámého hudebního skladatele a básníka Richarda Wagnera, který patřil k častým návštěvníkům teplických lázní. Do teplického muzea dorazí v pátek 7. února.

Výstavu Kde pobýval Wagner - Domy a krajiny od Drážďan po Prahu připravilo Muzeum Richarda Wagnera v Graupě nedaleko saské Pirny. Právě zde Richard Wagner pobýval a zkomponoval tu řadu svých děl.

Na výstavě uvidíte dobové romantické rytiny a staré mapy, které doplňují aktuální fotografie míst, jež svou atmosférou ovlivnila a inspirovala skladatele v jeho tvorbě. V Drážďanech a jejich okolí, ale i na opačné straně česko-saské hranice, v Teplicích, Mariánských Lázních, Ústí nad Labem a v Praze – zde všude zanechal Wagner své stopy, které i dnes připomínají život a dílo výrazného představitele hudebního romantismu. Výstava ukazuje mezníky ve Wagnerově životě a místa, která se díky jejich geniu loci stala zdrojem inspirace řady jeho významných děl, mezi něž patří opery Bludný Holanďan, Lohengrin, Tannhäuser, Tristan a Isolda anebo Parsifal.

Vernisáž se koná ve výstavních prostorách teplického zámku v pátek 7. února od 17,00 hodin. Výstava bude otevřena od soboty 8. února do 29. března.

Foto: Wikimedia Commons.