e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: V novém roce konečně dorazilo sněžení

publikováno: 3.1.2019, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý lednový den dorazilo do Krušných hor dlouho očekávané sněžení, a tak by se lyžaři měli konečně dočkat lepších podmínek, než jaké panovaly během vánočních prázdnin. Provoz zatím komplikuje vítr, ale o víkendu už by měla být situace lepší. Informace průběžně aktualizujeme - aktualizace v sobotu 10:00 hodin.

Středeční počasí výrazně zkomplikovalo nejen sport na horách, ale i dopravu. Uzavřena byla až do čtvrtečního rána například silnice z Boží Daru na Klínovec a silný vítr tvořil v Krušných horách místy vysoké závěje. Nicméně konečně dorazilo vydatnější sněžení, které se zatím Krušným horám spíš vyhýbalo, což v mnoha lyžařských areálech oddaluje zahájení sezóny.

Chystáte se do Krušných hor užít si zimní sporty? Aktuální nabídku ubytování v Krušných horách najdete na Penzion.cz.

Mimo provoz jsou aktuálně vleky v Českém Jiřetíně, jejich spuštění je ale plánováno již v sobotu 5. ledna. Vleky u kostela budou v provozu denně od 9,00 do 16,00 hodin.

Na Silvestra přerušil provoz areál Alešovka u Klášterce nad Ohří, probíhá zde však zasněžování a spuštění je naplánováno taktéž na sobotu 5. ledna na malém vleku, tedy sjezdovce č. 1 - modrá, a to od 9,00 do 16,00 hodin a týž den i večerní od 17,00 do 20,00 hodin. Po celý víkend bude také v provozu půjčovna lyžařského vybavení a kiosek U Trolla.

Přerušit sezónu museli také na Mezihoří na Chomutovsku, tam počítají se spuštěním malého vleku opět v sobotu 5. ledna, v provozu bude od 9,00 do 16,00 hodin. Ve všední dny od 7. do 11. listopadu bude vlek jezdit od 15,00 do 18,00 hodin.

Na Klínech stále zůstává v provozu jen jedna sjezdovka a jeden vlek, i zde však připadl ve středu nový sníh a teplota klesla pod nulu, takže začalo i umělé zasněžování.

Silný vítr ovlivňuje stále provoz i ve skiareálu Klínovec, který nabízel celé vánoční prázdniny skvělé podmínky k lyžování. Momentálně už jsou všechny přístupové silnice sjízdné, nezapomeňte ale zimní vybavení. Skiareál Klínovec je v provozu od 9,00 do 16,00 hodin a čeká vás přes 20 km sjezdovek a obnoven byl i provoz skibusů z Loučné, Háje, Jáchymova a skibus mezi vrcholky Klínovce a Fichtelbergu. Kvůli větru však nejezdí sedačková lanovka Prima Expres. Večerní lyžování v pátek a sobotu na vleku F. Sjízdná je též spodní polovina snowpark na Neklidu.

V provozu je též areál Novako na Božím Daru, kde leží asi 40 cm sněhu. Otevřeno je od 9,00 do 16,30 hodin, večerní lyžování od 19,30 do 20,30 hodin, zatím bez snowtubingu. Dále již opět fungují vleky Za Prahou a Hranice v Božím Daru, a to od 9,00 do 16,00 hodin.

Ve skiareálu Telnice je zatím v provozu pouze vlek Meva od 9,00 do 16,00 hodin, pokračuje ale zasněžování dalších svahů.

Na víkend jsou připraveny i běžecké tratě. V průběhu pátku proběhla úprava tratí na Dlouhé Louce, kde je momentálně k dispozici již všech 64 kilometrů. Dalších 25 kilometrů je od pátku k dispozici též na Klínech, další úprava tratí by zde měla proběhnout v sobotu. V noci z pátku na sobotu byla upravena běžecká magistrála Cínovec-Vitiška-Nové Město a úsek Vitiška-Moldava. Počasí na horách však není ideální, fouká silný vítr a tvoří se na tratích závěje.

Trochu lepší je situace na Karlovarsku. V pátek ráno vyrazily rolby z Božího Daru a Perninku. Rolbou z Božího Daru bude upravena magistrála ke Špičáku, trasa na Plešivec + okruh Karlova běhu a Ježíškova cesta. Perninská rolba bude upravovat trasu směr Horní Blatná, Potůčky, dále Černou cestu a trasy směr Bludná/Červená jáma.

Na Bouřňáku se rozhodli spustit první sjezdovku Jih - Hrobská v sobotu 5. ledna. Pokladna bude otevřena pouze na Hrobské, provoz od 9,00 do 16,00 hodin. Parkování je podle provozovatelů možné na vrcholu Bouřňáku na silnici u Horské služby. Ostatní sjezdovky se zasněžují a otevření budeme sledovat.

Sezóna se nerozjela v Krupce či Pyšné.

V sobotu 5. ledna pojede ski bus na trase Kadaň-Klášterec nad Ohří-Boží Dar a zpět. Odjezd 8,15 hodin Chomutovská sídliště „B“, 8,20 hodin autobusové nádraží, 8,25 hodin Jungmannova, Klášterec nad Ohří, Petlérská I v 8,35 hodin.

Článek obsahuje P.I.

Foto: Pixabay.com.