e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak si připomenout ekologii v kalendáři?

publikováno: 3.1.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: EC Most

Sdílet: facebook twitter google+

V kalendáři pro rok 2015 nalezneme 46 dní spjatých s životním prostředím. Některé mají za sebou dlouhou historii, jako třeba Den Země, jiné si připomínáme velmi krátce, např. Světový den divočiny. Všechny vznikly uměle, z rozhodnutí člověka, ale i tak si mnoho z nich lidé vzali za své a slaví je opravdu řádně a po celém světě.

Všechny tyto dny mají jedno společné – vznikly proto, abychom si uvědomili, jak křehká naše planeta Země je a jak ji dokážeme svým chováním ničit. Ve „sváteční“ dny bychom se měli nad naším konáním zamyslet, vzít na sebe odpovědnost za chod okolního světa a dát si i předsevzetí do dalších, běžných dní. Protože nestačí chovat se ukázněně jen jeden den v roce, ale každý den našeho života.

Proto některé události a lidské počiny nemají jen své dny, ale celé roky. Rok 2014 tak byl např. dle rozhodnutí Organizace spojených národů Mezinárodním rokem rodinných farem, Mezinárodním rokem krystalografie a Mezinárodním rokem malých ostrovních rozvojových států. Celý rok se tak konaly velké konference, ale i malé akce spjaté s těmito tématy. V roce 2015 už se ale svět bude věnovat jiným tématům.

Rok 2015 byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem světla a světelných technologií a Mezinárodním rokem půdy. Dále pak OSN vyhlásilo rok 2015 Mezinárodním rokem evaluace a Evropská unie si zvolila pro rok svůj Evropský rok 2015 téma rozvojové spolupráce.