e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Berliozovi Trójané se vrací na jeviště Met

publikováno: 3.1.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Pokračování oblíbené série operních přenosů z Metropolitní opery v New Yorku na sebe v novém roce nenechá dlouho čekat. První letošní přímý přenos proběhne již v sobotu 5. ledna a to od neobvyklých 17,45 hodin. Na programu bude vzácně uváděná opera francouzského romantického skladatele Hectora Berlioze Trójané. Vidět ji můžete v žateckém digitálním kině nebo v kině Květen Teplice.

Trója je v plamenech a bájný hrdina Aeneas prchá se svými druhy do Itálie, kde zakládá Řím. V díle, jež se svým dějem opírá o rozsáhlý Vergiliův epos Aeneis, uvidíme v hlavní roli místo původně ohlášeného Marcella Giordaniho amerického tenoristu Bryana Hymela. Jeho protějškem je skvostná americká mezzosopranistka Susan Graham – známá jako Ifigenie ze stejnojmenné opery Ch. W. Glucka - v roli zhrzené královny Didony, kterou za sebou Aeneas zanechává v Kartágu.

„Susan Graham ve svém debutu v této roli na jevišti Metropolitní opery vskutku triumfovala,“ uvedl za pořadatele Martin Cikánek, a dodává: „Tato role je jednou z největších v jejím repertoáru. Francouzská opera této skvostné pěvkyni svědčí obzvlášť.“

Do role věštkyně Kassandry, kritiky nezřídka opěvované, se vrací americká sopranistka Deborah Voigt, jež zazářila jako Brunhilda v loňském uvedení cyklu Prsten Nibelungův či jako Minnie v opeře La fanciulla del West. Orchestr Metropolitní opery bude již potřetí v řadě dirigovat jeho šéfdirigent Fabio Luisi. Večerem diváky provede vynikající mezzosopranistka Joyce DiDonato, na jejíž pěvecký výkon se můžeme těšit již za dva týdny při přímém přenosu Donizettiho Marie Stuartovny.

Obnovená inscenace světově úspěšné režisérky Francescy Zambello z roku 2003, která byla při své premiéře velmi vřele přijata kritikou, se snaží divákům nastínit velikost, hloubku a lidskost hraného příběhu. Jeho předloha, jejíž vznik datujeme na počátek našeho letopočtu, měla ambici stát se římským  národním eposem. Básník Vergilius ve svých dvanácti knihách parafrázuje Homérovy eposy Odysseu a Illiadu: hrdina utíká se svými druhy z hořící Tróje a přichází do Itálie, kde poráží místní kmeny. Kromě hlavní dějové linie příběh obsahuje mnoho vedlejších epizod a odboček, mimo jiné milostný příběh, ve kterém figuruje kartáginská královna Dido. Hrdina Aeneas, považovaný za praotce římského národa, potom v básni představuje ztělesnění římských ctností.

Pozor: přímý přenos začíná už v 17,45 hodin, tedy o hodinu dřív než obvykle.