e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Adventní trhy přinesly na koupi auta přes 80 tisíc

publikováno: 3.1.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Nejprve třímetrovou vánočku a pak sto porcí gulášovky prodávali Jirkovákům herci Nela Boudová a Václav Glazar, s polévkou jim pomáhala také místostarostka Dana Jurštaková. Během dvou dní přispěli návštěvníci adventu svými nákupy celkovou částkou 82 149 korun na veřejnou sbírku občanského sdružení Prohandicap, která má za cíl shromáždit peníze na nové auto pro handicapované děti a zajistit jim tak dopravu do školy.

Po dva dny vystupovaly školky a školy z celého Jirkova, například publikum rozhýbal song Gangnam Style, na který zatančily dívky v mikulášských čepičkách. Nechybělo ani občerstvení – polévku vařila ZŠ Nerudova, vánočku pekli v ZŠ Krušnohorská a další zařízení připravovala dětský punč s hrníčkem, perníčky z předlouhého řetězu i jednotlivě balené, hasiči prodávali klobásy, svařák a další, Dolní sněmovna přispěla kremrolemi Tato akce se koná šestým rokem, poprvé byl výtěžek necelých 29 tisíc, loni už byl 70 800 korun. Letos se tak opět Jirkováci překonali. „Vzhledem k částce, která je rok od roku vyšší, je vidět, že solidarita v Jirkově funguje,“ komentuje předvánoční aktivitu Bedřich Fryč, koordinátor kampaně Jirkov jede o 106, která podporuje veřejnou sbírku občanského sdružení Prohandicap.

Adventními trhy sbírka nekončí, 18. prosince se konal Benefiční koncert základní umělecké školy a v plánu je koncert U Kanára. Během tradiční zámecké akce 24. prosince Živý betlém byla také ještě možnost zakoupit vlastnoruční originální výrobky a přispět tak na koupi nového auta.